Reklama

Fast Food do najzdrowszych nie należy, lecz w domu- równie szybko- można zrobić ich zdrowszą wersję!

Składniki:

4 bułki z ziarnami
ok. 350 g mięsa mielonego
4 większe plasterki sera żółtego
1 pomidor
2 ogórki kiszone
2 średnie cebule
garść rukoli
sałata lodowa
majonez, ketchup
sól, pieprz, curry, pieprz cayenne, bazylia, oregano
bazylia świeża, pietruszka
masło lub oliwa/ olej

Kroki przygotowania:

www.asik20.blogspot.com
Jedną cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy ją do mięsa mielonego wraz z przyprawami: solą, pieprzem, curry, pieprzem cayenne, bazylią, oregano, pietruszką. Formujemy kotlety- nie za duże; każdego kotlecika spłaszczamy dłonią. Drugą cebulę kroimy w plastry i lekko podsmażamy na patelni (ja ją lekko posoliłam). Pomidora i ogórki kroimy w plasterki. Bułki przekrawamy wzdłuż i każdą cześć podgrzewamy na ruszcie opiekacza. Rozgrzewamy patelnię z odrobią tłuszczu i smażymy kotlety przez około 2- 3 minuty na złoty kolor. Pod koniec smażenia kładziemy na nie po plasterku sera żółtego (ma się rozpuścić na nim). Po usmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Na dolnej części bułki układamy liść sałaty lodowej, smarujemy go majonezem i pikantnym ketchupem, następnie kładziemy podsmażone krążki cebuli, plaster pomidora, plastry ogórków kiszonych, kotlecika z serem żółtym, kilka liści rukoli, posypujemy listkami bazylii. Hamburgera przykrywamy górną częścią bułki.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama