
Żeberka z piekarnika
- olej: 15 ml
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 5 ząbków
- pomidory w puszce: 400 g
- cukier muscovado: 85 g
- ocet balsamiczny: 15 ml
- sos worcestershire: 30 ml
- koncentrat pomidorowy: 10 g
- słodka papryka: 5 g
- brązowy cukier: 10 g
- pieprz kajeński (mielony): 3 g
- sól: 10 g
- pieprz czarny: 5 g
- żeberka wieprzowe: 1 kg
- jogurt grecki: 250 ml
- majonez: 30 g
- szczypiorek: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na żeberka z piekarnika zaczynamy od przygotowania sosu barbecue: na oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę i posiekane lub przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Dodajemy krojone pomidory z puszki i smażymy, aż się rozpadną, a sos zagęści. Dodajemy cukier muscovado, ocet, sos worcestershire oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy szczyptą soli (3 g) i smażymy na małym ogniu około 5 minut. Przecieramy lub miksujemy za pomocą blendera.

iStock krok 2
Żeberka z piekarnika: w małej misce mieszamy mieloną słodką paprykę, cukier jasnobrązowy, pieprz cayenne, łyżeczkę soli (5 g) i pieprz. Dokładnie nacieramy obie strony żeberek pokrojonych na plastry. Mięso układamy na dużej blaszce. Polewamy 1/2 szklanki sosu barbecue i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Wstawiamy blaszkę z żeberkami i pieczemy około 2 godzin. Zdejmujemy folię, polewamy resztą sosu i pieczemy bez przykrycia jeszcze 45 minut. Co jakiś czas polewamy sosem.

iStock krok 3
Sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku obieramy, ucieramy ze szczyptą soli i mieszamy z jogurtem greckim i majonezem. Doprawiamy szczyptą soli (2 g) i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Upieczone żeberka z piekarnika podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i sosem czosnkowym.

fot. iStock

