
Żeberka w coli
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- żeberka wieprzowe: 700 g
- miód: 75 g
- coca cola: 85 ml
- ketchup pikantny: 45 g
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 2 szczypty
Sposób przygotowania
krok 1
Żeberka: myjemy je i kroimy na porcje według uznania, np. po 2–4 kości.
krok 2
Marynata: do osobnego naczynia przekładamy miód i ketchup, dolewamy coca-colę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku - dodatkowo można dosypać po 5 g papryki słodkiej i pikantnej. Nacieramy marynatą żeberka i wstawiamy do lodówki na kilka godzin – można na noc (czas marynowania nie jest uwzględniony w przepisie).
krok 3
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180°C w trybie pieczenia góra-dół. Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy pokrywką i wstawiamy na 30 min. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez kolejne 15–20 min, chodzi o to, żeby żeberka w coli miały przypieczoną skórkę.

