
Żeberka w kapuście
- wieprzowina: 170 g
- kapusta kiszona: 500 g
- pieczarki: 80 g
- cebula: 110 g
- jabłka: 170 g
- bulion warzywny: 800 ml
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 6 g
- papryka w proszku: 3 g
- papryka ostra: 3 g
- liść laurowy: 2 g
- ziele angielskie: 2 g
- olej: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Podsmażanie mięsa: żeberka myjemy, kroimy na mniejsze części ( w każdej z porcji powinny być dwa żebra). Doprawiamy je solą, pieprzem i papryką, a następnie przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Smażymy mięso z obu stron (każdą stronę przez około 4–5 minut). Za pomocą widelca lub szczypców przenosimy je na talerz. Odstawiamy do ostudzenia.
krok 2
Przygotowanie dodatków: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso. Gdy się zarumieni, zdejmujemy ją z patelni. Kapustę lekko odcedzamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy pieprz, paprykę, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez około 5 minut. Dodajemy cebulę i zalewamy całość połową bulionu. Zmniejszamy ogień. Jabłko oraz pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Całość mieszamy i dusimy przez kilka minut. Dodajemy resztę bulionu.
krok 3
Pieczenie żeberek w piekarniku: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy warstwę kapusty, a na jej wierzchu układamy żeberka. Całość przykrywamy drugą warstwą kapusty. Naczynie przykrywamy pokrywką i przekładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 1 godzinę. W razie gdyby mięso nie było wystarczająco miękkie wydłużamy czas pieczenia.

