
Żeberka w miodzie
- żeberka wieprzowe: 1 kg
- olej: 3 łyżki stołowe
- miód: 3 łyżki stołowe
- ocet winny: 2 łyżki stołowe
- sos sojowy: 3 łyżki stołowe
- wódka: 2 łyżki stołowe
- musztarda: 0.5 łyżki stołowe
- czosnek: 2 ząbki
- mąka ziemniaczana: 1 łyżka stołowa
- ostry sos chili: 0.33 łyżeczki
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal600
Sposób przygotowania
krok 1
Żeberka w miodzie – przepis:
W dużym garnku należy zagotować wodę. Następnie żeberka wrzucić do wrzątku na 3–5 minut. Potem wyjąć i zahartować pod zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi po upieczeniu będą soczyste. Sparzone żeberka trzeba pokroić na kawałki, najlepiej takie „na dwie kostki”. Można także podzielić żeberka na mniejsze porcje – „na jedną kostkę”.
krok 2
Następnie trzeba czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Potem przychodzi czas, aby wlać sos sojowy. Cały czas mieszając, powinno się wsypać mąkę ziemniaczaną. Potem należy dodać wódkę, ocet winny, musztardę, miód i sos chili. Dokładnie wymieszać składniki na żeberka w miodzie. Tak powstaje pyszna marynata do żeberek z miodem. Połową marynaty trzeba zalać pokrojone żeberka. Wszystkie składniki trzeba przykryć i odstawić mniej więcej na 45 minut.

krok 3
Następnie na patelni z grubym dnem można rozgrzać olej. Włożyć dobrze osączone z marynaty żeberka w miodzie. Tak przygotowane żeberka z miodem należy smażyć około 5–10 minut, w zależności od wielkości porcji. Soczyste żeberka w miodzie trzeba przekręcać od czasu do czasu, tak by mięso dobrze się zrumieniło ze wszystkich stron. Na koniec smażenia trzeba zdjąć żeberka w miodzie z ognia.

krok 4
Następnie obsmażone żeberka w miodzie można ułożyć na ruszcie lub na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Żeberka wieprzowe w miodzie należy piec 15–20 minut w temperaturze 190°C, aż mięso będzie odchodzić od kości. W trakcie pieczenia żeberka pieczone w miodzie trzeba przewracać co jakiś czas i posługując się pędzelkiem, smarować marynatą. Takie żeberka z miodem z piekarnika są gotowe do podania.


