Żeberka w staropolskiej piwnej marynacie
Żeberka w piwnej marynacie pachnace ziołami.
Składniki:
ok. 1,5 kg żeberek .
pieprz czarny mielony .
Sól .
.
-Marynata: .
łyzka majeranku .
łyżeczka kminku .
1/2 łyzeczki lub 3 gałązki świezego rozmarynu .
kilka ziaren jałowca .
4. szt liście laurowe .
1,5 szkl piwa .
2 cebule .
3 ząbki czosnku .
1 szt marchewka .
kilka ziaren pieprz czarnego ziarnistego .
-Smarowidło: .
3 ząbki czosnku .
1/2 szkl piwa .
2 łyzeczki soli .
3 łyzki oleju
Kroki przygotowania:
Zioła mieszamy ze soba w miseczce, dodajemy pokruszone liscie laurowe i porwany na kawałki rozmaryn. Cebule kroimy w ósemki, czosnek (3 zabki) i marchew na talarki. Żeberka myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy. Na dno miski kaldziemy warstwe warzyw i posypujemy czescią mieszanki ziół. na to kładzemy zeberka. Obkładamy reszta warzyw i posypujemy ziołami. Zalewamy wszystko piwem. przykrywamy folia spozywcza i do lódówki na min 12h. Robimy smarowidło. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszmy z 1/2 szkl piwa, olejem i solą. Wyjmujemy zeberka z marynaty, wycieramy, smarujemy naszym smarowidłem i układamy w naczyniu zarodpornym z przykryciem. Wstawiamy do piekarnika do 180st. na ok 2h. W trakcie kilka razy odwracamy i smarujemy "smarowidłem". W ten sam sposob mozna zrobic golonkę. Mąz stwierdzlił ze zeberka smakuja jak golonka i sa lepsze od tych w kapuście.
1 z 1

zeberka_w_staropolskiej_piwnej_marynacie
Żeberka w staropolskiej piwnej marynacie


