Porady:
- Można zamarynować również cały płat żeberek i w takiej formie je zgrillować. W takim wariancie kroimy je na porcje, gdy są już odpowiednio przypieczone.
- Żeberka z grilla możemy przygotować również poza sezonem grillowym – wtedy przyda się patelnia grillowa lub grill elektryczny
- Przy zakupie żeberek warto zwrócić uwagę na ich kolor, powinny być jasnoróżowe. Z kolei samo mięso powinno być sprężyste. Należy też unikać tych, które są już zamarynowane, ponieważ trudno ocenić ich świeżość.
- Żeberka na grilla można zamarynować w sosie barbecue, dodając do niego whisky lub brandy. Ważnym składnikiem sosu BBQ jest sos Worcestershire, czyli fermentowany sos o korzennym smaku. To właśnie dzięki niemu barbecue ma tak charakterystyczny i niepowtarzalny smak. Bardzo trudno go zastąpić, ale możemy spróbować, mieszając ze sobą ocet, sos sojowy i cukier.
Notka redakcyjna:
Żeberka z grilla – na czym grillować?
Żeberka to jedna z klasycznych i najbardziej lubianych potraw przyrządzanych na grillu. Możemy zrobić je na grillu węglowym lub gazowym. Dobrze sprawdzi się także taki, który ma wędzarkę. Natomiast elektryczny pozbawi nasze danie charakterystycznego, drzewnego aromatu, ale takie mięso będzie zdrowsze.
Ważną zasadą przy przygotowywaniu żeberek z grilla jest utrzymywanie stosunkowo niskiej i stałej temperatury. Jej wahania mogą skutkować tym, że nasze mięso będzie przesuszone i niesmaczne. Dlatego trzeba ich doglądać, co chwilę.
Marynata do żeberek z grilla
Ważnym elementem w przygotowaniu żeberek jest marynata – odpowiednia sprawi, że mięso będzie soczyste i aromatyczne. Do marynowania dobrze sprawdzi się:
- miód,
- musztarda,
- olej lub oliwa z oliwek,
- keczup,
- śmietana lub jogurt,
- cukier (najlepiej brązowy).
Obowiązkowym składnikiem każdej marynaty są również przyprawy. Żeberka lubią się z:
- czosnkiem,
- papryką – słodką i ostrą,
- majerankiem,
- tymiankiem,
- gorczycą,
- zielem angielskim,
- liśćmi laurowymi.
Z czym podawać żeberka z grilla
Najprostsza i najbardziej klasyczna propozycja podania to po prostu kromka dobrej jakości chleba. Do żeberek z grilla pasują też: