Porady:
- Marynata do żeberek powinna mieć słodko–ostry smak. Aby taki uzyskać, należy sięgnąć po jasny miód o neutralnym zapachu, np. wielokwiatowy, akacjowy lub lipowy.
- Jeśli mamy ochotę na jeszcze bardziej pikantną potrawę, możemy dodać papryczkę chili.
- Ketchup można przygotować samodzielnie ze świeżych pomidorów, które są najsmaczniejsze (i najtańsze) w sezonie. Do marynaty sprawdzi się także ketchup z cukinii.
- Zioła w marynacie można pominąć lub dodać inne, np. oregano, bazylię lub tymianek.
- Zamiast granulowanego czosnku można dodać dwa ząbki przeciśnięte przez praskę.
Notka redakcyjna:
Marynata do żeberek z colą
Żeberka marynowane w coli są jeszcze bardziej chrupiące. Zawarty w niej cukier karmelizuje się pod wpływem wysokiej temperatury, tworząc słodką skorupkę. Taka marynata najlepiej sprawdza się do grillowanych lub pieczonych mięs. Decydując się na tę drugą opcję, należy zdjąć pokrywkę lub folię aluminiową ok. 15–20 min przed końcem pieczenia.
Aby marynata do żeberek miała bardziej wyrazisty smak, można dodać do niej ok. 50 ml whisky i odrobinę octu jabłkowego.
Inne pomysły na marynatę do żeberek
Marynata do żeberek nazywana jest różnie – zalewa, bejca, zaprawa. Występuje też w różnych wariantach. Poniżej najciekawsze przykłady:
- marynata orientalna do żeberek – przygotowujemy ją na bazie sosu sojowego z dodatkiem cukru pudru, ketchupu i oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty imbir i kilka goździków,
- marynata do żeberek z marmoladą – w tej wersji żeberka marynujemy w piwie, dodajemy marmoladę i sok pomarańczowy, brązowy cukier, ocet winny, sól, pieprz, czosnek i starty imbir,
- żeberka po polsku – tradycyjna, polska marynata składa się z oleju, cebuli, liści laurowych i czosnku. Składniki mieszamy ze sobą, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Żeberka marynowane – z czym podawać?
Grillowane, pieczone lub smażone żeberka w marynacie doskonale sprawdzą się na rodzinny obiad. Do mięsa w słodko–ostrej glazurze pasują:
- domowe frytki z piekarnika – które zawierają znacznie mniej tłuszczu niż klasyczne frytki smażone na głębokim tłuszczu,
- opiekane ziemniaczki – posypane granulowanym czosnkiem i papryką,
- sałatka wiosenna – z nowalijkami, czyli młodą sałatą, pomidorami, rzodkiewką i jajkami na twardo,
- sos barbeque – z dodatkiem koncentratu pomidorowego, brązowego cukru, sosu sojowego i tabasco.