Porady:
- Do osuszania liści sałaty z wody świetnie sprawdzi się wirówka do sałaty. Jeśli jednak nie mamy tego akcesorium, wystarczy rozłożyć liście na ręczniku papierowym i od góry przyłożyć drugą warstwę.
- Do rozdrabniania sałaty nie używamy noża ze stali. W kontakcie z nią liście utleniają się, a przez to stają się gorzkie i mniej wartościowe. Jeśli chcemy pokroić sałatę, należy użyć plastikowego lub ceramicznego noża.
- Zamiast soku z cytryny możemy dodać 2–3 ml octu, który nada sałatce bardziej wyrazistego smaku.
- Sałata masłowa ze śmietaną świetnie smakuje nie tylko z dodatkiem natki pietruszki, ale także innych świeżych ziół, np. szczypiorku lub koperku.
- Jeśli zależy nam na tym, aby konsystencja sosu była idealnie gładka, zamiast zwykłego cukru, dodajemy cukier puder.
Notka redakcyjna:
Sałata ze śmietaną – inne rodzaje
Jako dodatek do obiadu najczęściej wybieramy sałatę masłową. Jest ona przede wszystkim miękka i delikatna. Zawiera także dużą ilość witamin i soli mineralnych, które pozytywnie wpływają na trawienie i zwalczają wolne rodniki. W podobny sposób możemy przygotować także:
- sałatę lodową ze śmietaną – jest krucha i bardziej soczysta od sałaty masłowej, jednak ma zdecydowanie najmniej wartości odżywczych wśród wszystkich rodzajów sałaty,
- sałatę rzymską ze śmietaną – to zdecydowanie najzdrowszy wybór. Sałata rzymska ma najwięcej witamin (z grupy B, K, C i A), a także jest bogata w węglowodany, błonnik i białko roślinne,
- miks sałat – warto samodzielnie przygotować mieszankę, np. ze świeżej roszponki, sałaty rzymskiej i cykorii.
Dodatki do sałaty ze śmietaną
Sałata masłowa ze śmietaną lubi kolorowe i świeże dodatki, takie jak:
- młoda rzodkiewka – kroimy ją w cienkie plasterki,
- zielony ogórek – to kolejny chrupiący dodatek, który może być pokrojony w plasterki, paski lub kostkę,
- jajko – do sałaty ze śmietaną świetnie pasuje jajko ugotowane na twardo.
Kroimy je na połówki lub w ćwiartki. Z podobnych składników możemy przygotować także sałatkę wiosenną z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Sałata ze śmietaną do obiadu
Zielony dodatek świetnie pasuje do tradycyjnych obiadów podawanych z ziemniakami, takich jak:
Sałata ze śmietaną świetnie sprawdzi się także do różnego rodzaju placków ziemniaczanych lub przygotowanych z innych warzyw, np. kotletów z marchewki lub placków z cukinii.