
Sałatka z jajkiem
- jajka: 4 szt.
- sałata rzymska: 1 szt.
- roszponka: 90 g
- rzodkiewka: 6 szt.
- marchewka: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 45 ml
- ocet jabłkowy: 15 ml
- miód: 12 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie jajek: gotujemy je na twardo. W tym celu umieszczamy je w rondelku z wodą, gdy zacznie wrzeć odmierzamy od 8 do 10 minut (w zależności od wielkości jajek). Po wystudzeniu obieramy jajka ze skorupki, a następnie kroimy – 2 jajka na połówki, 2 na ćwiartki.
krok 2
Przygotowanie warzyw: kroimy w plasterki. Sałatę dzielimy na listki i układamy razem z roszponką w misce lub rozkładamy do 4 salaterek. Posypujemy plasterkami rzodkiewek, kładziemy pokrojoną w plastry marchewkę.
krok 3
Sos do sałatki z jajek: oliwę z oliwek, ocet jabłkowy i miód dokładnie razem mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy do smaku sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem, polewamy gotową sałatkę z jajkami na twardo. Najlepiej smakuje serwowana na świeżo tuż po polaniu sosem.

