Reklama

Zielone curry z dynią i krewetkami to łatwe i pikantne danie z kuchni tajskiej. Liście kafiru nadają przyjemnego, cytrusowego smaku i zapachu.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    W garnku rozgrzewamy olej słonecznikowy, podsmażamy chwilę z zielona pastą curry. Wlewamy mleko kokosowe, bulion warzywny, dodajemy cukier trzcinowy, liście limonki kafir, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kawałki przeciętej, obranej, oczyszczonej z włókien i pokrojonej w kostkę dyni, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 min pod przykryciem.

  • krok 2

    Ostrym nożem nacinamy krewetki bez skorupek (pozostawiamy tylko ogonek) i łebków wzdłuż grzbietów na głębokość 3 mm, usuwamy jelita. Krewetki dodajemy do zupy razem z minikolbami kukurydzy z zalewy i pokrojonymi papryczkami chili (zielona i czerwoną), gotujemy kolejne 10 min. Podajemy udekorowane świeżą bazylią lub kolendrą.

Porady:

W przepisie wywar to bulion warzywny. Wykorzystano zielona pastę curry, listki limonki kafir oraz minikolby kukurydzy z zalewy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama