Reklama

Curry z mięsem jest bardzo pożywne. Kiedy dodamy do niego ryż albo indyjskie chlebki naan, danie będzie jeszcze lepsze.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Chleb zalewamy 100 ml wody. Obraną cebulę, czosnek i imbir grubo siekamy w robocie i starannie łączymy dłońmi ze zmielonym mięsem, osączonym i odciśniętym chlebem, ubitym jajkiem, sosem rybnym i solą. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

  • krok 2

    Bakłażana kroimy na kawałki, podsmażamy lekko na patelni, na łyżce oliwy. Odstawiamy. Kulki obsmażamy na tej samej patelni na reszcie oliwy. Dodajemy pastę curry i smażymy jeszcze 30 s.

  • krok 3

    Dokładamy bakłażana, wlewamy mleko kokosowe i dodajemy listki kaffir. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 min. Skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy ewentualnie listkami bazylii. Podajemy od razu z ryżem.

    Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama