
Zielone curry z wieprzowymi klopsikami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- chleb tostowy: 2 kromki
- czosnek: 2 ząbki
- imbir: 5 g
- mięso mielone wieprzowe: 500 g
- jajka: 1 szt.
- sos rybny: 15 ml
- bakłażan: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 30 ml
- pasta curry: 30 g
- mleko kokosowe: 400 ml
- kafir: 2 liście
- limonka: 1 szt.
- sól: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Chleb zalewamy 100 ml wody. Obraną cebulę, czosnek i imbir grubo siekamy w robocie i starannie łączymy dłońmi ze zmielonym mięsem, osączonym i odciśniętym chlebem, ubitym jajkiem, sosem rybnym i solą. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
krok 2
Bakłażana kroimy na kawałki, podsmażamy lekko na patelni, na łyżce oliwy. Odstawiamy. Kulki obsmażamy na tej samej patelni na reszcie oliwy. Dodajemy pastę curry i smażymy jeszcze 30 s.
krok 3
Dokładamy bakłażana, wlewamy mleko kokosowe i dodajemy listki kaffir. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 min. Skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy ewentualnie listkami bazylii. Podajemy od razu z ryżem.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

