Porady:
- Zielone gazpacho powinno być podane porządnie schłodzone, dlatego należy przygotować je z wyprzedzeniem, aby spędziło w lodówce co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Jeśli nie macie tyle czasu, możecie zblendować kostki lodu razem z warzywami. Ten prosty trik błyskawicznie schłodzi nasze gazpacho, ale uda się tylko przy blenderze o bardzo wytrzymałych ostrzach.
- Jeśli lubicie ostre potrawy, dodajcie do miksowanych warzyw świeżą papryczkę chilli (bez pestek) lub szczyptę pieprzu kajeńskiego.
- Jak podać gazpacho verde? Zielone gazpacho można podawać klasycznie w miseczkach, ale także w pucharkach, kieliszkach lub wysokich szklankach. Jeszcze ciekawszą formą podania mogą być miseczki z kalarepki. Wystarczy odciąć kawałek spodu ze sporej kalarepy, aby stabilnie stała na stole, a następnie wydrążyć z niej środek i wlać do niego chłodnik.
Polecamy też gazpacho w tradycyjnym wydaniu!
Notka redakcyjna:
Zielone gazpacho - dodatki
Hiszpańskie gazpacho verde tradycyjnie podaje się z dodatkiem oliwy z oliwek i posiekanych świeżych warzyw na wierzchu. Warto jednak podać do niego różne dodatki, które spowoduję, że danie będzie bardziej sycące i treściwe. Może to być po prostu dobre pieczywo, czyli kromka domowego chleba, kawałek bagietki lub jeszcze ciepła bułeczka. Gładki chłodnik najlepiej jednak smakuje w towarzystwie chrupiącego składnika, dlatego dobrze sprawdzi się do niego przypieczona grzanka, groszek ptysiowy lub paluszki chlebowe. Innym pysznym pomysłem jest dodatek uprażonych nasion, pestek lub orzechów. Szczególnie polecamy posypać chłodnik garścią nasion słonecznika, pestek dyni lub płatków migdałowych.
Inne przepisy na chłodniki
Chłodnik to jedno z najpopularniejszych dań, które goszczą na naszych stołach w sezonie letnim. Ich przygotowanie trwa dosłownie chwilę i można je przyrządzić na dziesiątki sposobów z tego, co akurat mamy w lodówce. Pyszny chłodnik przygotujemy niemal z każdego warzywa, a nawet niektórych owoców. Można wykorzystać do tego nie tylko nowalijki, ale także szpinak, szparagi czy cukinię. Świetne chłodniki przygotujemy też na bazie sałat i ziół. Jeśli jeszcze nie jedliście chłodnika z rukoli, szczawiu czy mięty, to koniecznie spróbujcie!
Z kolei owocowe chłodniki mogą być fantastycznym pomysłem na orzeźwiający deser, ale nie tylko! Chłodniki z owoców często przygotowuje się też na sposób wytrawny, łącząc słodki smak owoców z papryczką chilli, ziołami i przyprawami. Z Z jakich owoców zrobić chłodnik? Możemy do tego wykorzystać większość owoców, zarówno tych świeżych, jak i mrożonych, jednak szczególnie pysznie smakuje taki z melona, arbuza, mango czy granata. Popularnym przepisem, który spotkamy nie tylko w sieci i książkach kucharskich, ale także w wielu restauracjach, jest chłodnik z awokado.
Chłodniki - przepisy z całego świata
Choć chłodnik litewski wiedzie prym wśród zup na zimno i to właśnie Litwa uchodzi za pomysłodawcę chłodnika, to zupy na zimno są popularne niemal na całym świecie. W Polsce najczęściej spotykamy chłodnik z buraków i ogórka czy rzodkiewki, a jaką zupą ochładzają się inne kraje? W kuchni hiszpańskiej króluje pomidorowo-paprykowe gazpacho, Francuzi przygotowują chłodnik z ziemniaków i pora, a Węgrzy raczą się zupą na zimno z wiśni i czerwonego wina.