Jajka faszerowane awokado
- jajka: 6 szt.
- awokado: 1 szt.
- szczypiorek: 10 g
- majonez: 75 g
- sok z cytryny: 15 ml
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 1 szczypta
- koperek: 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Jajka podgrzewamy w zimnej wodzie. Kiedy zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Następnie zalewamy je zimną wodą – można ją zmienić kilka razy – skorupki warto obstukać i zostawić zanurzone w wodzie do ostygnięcia, dzięki temu będą się lepiej obierały.

Make eat easy krok 2
Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół (wzdłuż). Żółtka wyjmujemy, przekładamy do miseczki.

Make eat easy krok 3
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy miąższ łyżką, można je dodatkowo naciąć w kratkę, będzie łatwiej wydobyć je ze skórki. Przekładamy do miseczki i rozgniatamy je widelcem, masa nie musi być bardzo gładka. Solimy i pieprzymy do smaku, polewamy sokiem z cytryny lub limonki. Mieszamy.

Make eat easy krok 4
Żółtka przekładamy to miseczki z pastą z awokado, dokładamy posiekany szczypiorek i majonez. Mieszamy do połączenia składników.

Make eat easy krok 5
Farsz wkładamy do wcześniej przygotowanych białek, lekko dociskamy, żeby nie wypadł, a białka nie popękały. Możemy to zrobić łyżeczką, a jeśli masa wyszła dość luźna, polecamy w tym celu rękaw cukierniczy.

Make eat easy krok 6
Wierzch jajek faszerowanych awokado posypujemy szczypiorkiem. Może być też natka pietruszki, bazylia, koperek lub rzeżucha.

Make eat easy


