Reklama

Jajka faszerowane awokado zachwycają wiosenną, jasnozieloną barwą i kremową konsystencją. Powstają błyskawicznie, a jeszcze szybciej znikają z talerza. Są pełne białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto przyrządzać je nie tylko na święta. Gwarantujemy, że jajka faszerowane awokado, koniecznie z dodatkiem soku cytrynowego, dzięki któremu zachowają swój kolor, na stałe zagoszczą na wielkanocnych stołach.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Jajka podgrzewamy w zimnej wodzie. Kiedy zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Następnie zalewamy je zimną wodą – można ją zmienić kilka razy – skorupki warto obstukać i zostawić zanurzone w wodzie do ostygnięcia, dzięki temu będą się lepiej obierały.

    Make eat easy

  • krok 2

    Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół (wzdłuż). Żółtka wyjmujemy, przekładamy do miseczki.

    Make eat easy

  • krok 3

    Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy miąższ łyżką, można je dodatkowo naciąć w kratkę, będzie łatwiej wydobyć je ze skórki. Przekładamy do miseczki i rozgniatamy je widelcem, masa nie musi być bardzo gładka. Solimy i pieprzymy do smaku, polewamy sokiem z cytryny lub limonki. Mieszamy.

    Make eat easy

  • krok 4

    Żółtka przekładamy to miseczki z pastą z awokado, dokładamy posiekany szczypiorek i majonez. Mieszamy do połączenia składników.

    Make eat easy

  • krok 5

    Farsz wkładamy do wcześniej przygotowanych białek, lekko dociskamy, żeby nie wypadł, a białka nie popękały. Możemy to zrobić łyżeczką, a jeśli masa wyszła dość luźna, polecamy w tym celu rękaw cukierniczy.

    Make eat easy

  • krok 6

    Wierzch jajek faszerowanych awokado posypujemy szczypiorkiem. Może być też natka pietruszki, bazylia, koperek lub rzeżucha.

    Make eat easy

Notka redakcyjna:

Jajka faszerowane awokado z dodatkami

Powyżej przedstawiliśmy podstawowy przepis na zielone jajka wielkanocne z awokado. Smak farszu o tej pięknej, wiosennej barwie można jednak urozmaicić na kilka sposobów. Spróbujmy dodać do niego inne warzywa, ulubioną szynkę lub wędzoną rybę. Eksperymentujmy ze słonymi i kwaśnymi elementami, które świetnie uzupełnią faszerowane jajka. Oto kilka propozycji.

  • Jajka faszerowane łososiem i awokado – te trzy składniki w jednej przekąsce to klasyczne połączenie, bardzo popularne w modnych lokalach śniadaniowych. Wmieszajmy do naszego farszu rozdrobnionego łososia wędzonego na zimno lub na ciepło. Jeśli jest to dla nas zbyt droga ryba, możemy także wykorzystać przepis na jajka faszerowane tuńczykiem.
  • Jajka faszerowane z awokado i pomidorami – takie nadzienie przypomina meksykańską pastę guacamole. Pokrojony w kostkę pomidor przełamuje nieco treściwy, kremowy farsz. Możemy również wykorzystać suszone pomidory.
  • Zielone jajka wielkanocne z szynką – wypróbujmy połączenia awokado z ulubioną wędzoną wędliną pokrojoną w drobną kostkę. Możemy także użyć szynki dojrzewającej, takiej jak szynka parmeńska prosciutto.
  • Jajka z awokado i rzodkiewką – lekkie, wiosenne połączenie, dzięki któremu wzbogacimy kremowe nadzienie o soczysty, chrupiący element.

Inne jajka na Wielkanoc

Jajka z awokado to ciekawa propozycja na święta wielkanocne. Na pewno zachwyci gości zielonym kolorem farszu. Jeśli chcemy przy rodzinnym stole dzielić się czymś innym niż tylko tradycyjnymi pisankami, wypróbujmy innych przepisów:

  • Jajka faszerowane wielkanocne – wystarczy dodatek majonezu i słodkiej papryki, żeby zamienić żółtko w smaczne nadzienie o intensywnej barwie.
  • Jajka faszerowane w skorupkach – zapiekane lub smażone na maśle to wyborna przekąska, której nie może zabraknąć na spotkaniu rodzinnym przy wielkanocnym stole.
  • Jajka faszerowane pieczarkami – przepis jest prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Nadzienie grzybowe z majonezem i natką pietruszki z pewnością zachwyci fanów szybkiej kuchni, a jednocześnie sprawdzi się jako element świątecznej przekąski.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama