Reklama

Smakowite, wykwintne danie.

Składniki:

Na farsz:
400g mrożonego szpinaku
cztery łyżeczki oliwy do duszenia
odrobina wody do podlania
odrobina mleka
jajko
dwie łyżeczki estragonu
dwie łyżeczki oregano
dwie łyżeczki bazylii
dwie łyżeczki rozmarynu
łyżeczka tymianku
pieprz
sól
szczypta pieprzu cayenne
odrobina kurkumy
dwa duże ząbki czosnku
Ponadto:
6 niedużych listków sałaty
kilka plasterków świeżego ogórka
kawałek sera koziego "Kozia rolada"
trochę rukoli
świeża bazylia do ozdoby
Na naleśniki:
jedno duże jajko
odrobinka soli
dwie łyżki otrąb pszennych
pięć łyżek mąki żytniej
dwie łyżki kopiaste mąki pszennej
woda i mleko w proporcji 1:1 (tyle
ile mąki-mierzymy szklanką)
odrobinka oliwy

Kroki przygotowania:

FARSZ:
Oliwę wlewamy do rondelka
gdy się rozgrzeje
wrzucamy na nią szpinak. Dusimy na małym gazie
aż się rozmrozi. Wtedy dodajemy jajko
mieszamy
aż się lekko zetnie
dolewamy mleka
doprawiamy solą
pieprzem
pieprzem cayenne
kurkumą
ziołami
czosnkiem. Dusimy jeszcze chwilkę i wyłączamy gaz.
NALEŚNIKI:
Do miski wbijamy jajko
dolewamy mleka
dodajmy sól i oliwę. Zaczynamy miksować
w trakcie dodajemy stopniowo oba rodzaje mąk
otręby. Patrzymy na konsystencję. Powinna być podobna do gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest za gęste podlewamy odrobiną wody lub mleka. Smażymy na średniej patelni wysmarowanej łyżeczką oliwy
nalewając niepełną chochelkę ciasta jednorazowo. Przewracamy zdecydowanym ruchem
gdy naleśnik "porusza się" po patelni
kiedy nią potrząsamy na boki.
Możecie również usmażyć razowe naleśniki
przepis na ciasto podstawowe znajdziecie na moim profilu.
Do naleśnika wkładamy kolejno: listek sałaty
dwie-trzy duże łyżki szpinaku
trochę rozkruszonego koziego serka
dwa listki rukoli
kilka plasterków świeżego ogórka
zwijamy delikatnie.
Z wierzchu można udekorować listkami bazylii.
Smacznego!
Zapraszam na http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama