Zielone pierogi z purée pietruszkowo-ziemniaczanym i szynką dojrzewającą
Szparagi i szynka dojrzewająca to znakomite połączenie - tym razem znajdziecie je w zielonych pierogach z pure pietruszkowo-ziemniaczanym.
Składniki:
1/2 pęczka natki pietruszki
3 szklanki mąki
2 jajka
sól
35 dag korzenia pietruszki
15 dag ziemniaków
2–3 łyżki masła
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
10 dag szynki długo dojrzewającej
2 pęczki szparagów
Kroki przygotowania:
Natkę pietruszki płuczemy, miksujemy z 3/4 szklanki wody i przecieramy przez sito. Do płynu dodajemy jedną łyżkę tego, co nie zostało przetarte i mieszamy.
Mąkę przesiewamy, usypując kopiec, na środku robimy zagłębienie, wbijamy jajka i szczyptę soli. Stopniowo dolewamy wodę pietruszkową (ok. 3/4 szklanki), cały czas wyrabiając ciasto. Gdy składniki wstępnie się połączą, wyrabiamy jeszcze 10 min.
Pietruszki korzeniowe i ziemniaki obieramy, kroimy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości przez 15–20 min. Odcedzamy, dodajemy łyżkę masła i ubijamy na purée, doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem, mieszamy.
Plastry szynki tniemy na mniejsze plasterki. Szparagi płuczemy, odłamujemy stwardniałe końce. Jeden pęczek kroimy w 2–3-cm kawałki i obgotowujemy w osolonej wodzie 4–5 min. Odcedzamy i osuszamy. Drugi pęczek szparagów przesmażamy na pozostałym maśle przez 3–4 min.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wycinamy krążki. Po 2–3 kawałki szparagów owijamy szynką, dodajemy kulkę purée i nadziewamy tym pierogi, sklejamy.
Gotujmy w osolonym wrzątku przez 6–8 min. Pierogi podajemy polane masłem i posypane smażonymi szparagami.
Autorzy przepisu: Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, gotowaniezpasja.pl
Porady:
Zobacz przepis: Skordalia z pieczywem i orzechami
Notka redakcyjna:
Miłośniczkom i miłośnikom ziemniaków polecamy także kudłacze, czyli pierogi z tartych ziemniaków. Jeśli lubisz ciekawe, wegetariańskie przepisy, to spróbuj koniecznie pierogów z soczewicą oraz pierożków tiropitta z fetą.


