Porady:
- Jeśli lubimy smak czosnku, możemy dodać o 2–3 ząbki więcej i pokroić je w cienkie plasterki.
- W podobny sposób możemy przygotować także białe szparagi z patelni. Zielone są jednak wygodniejsze, ponieważ nie trzeba ich obierać.
- Zdrewniałe końcówki szparagów można także odciąć nożem. Jednak najlepiej jest po prostu nagiąć łodyżkę – wtedy odłamie się w odpowiednim miejscu.
- Gotowe szparagi z patelni możemy także posypać świeżymi ziołami – koperkiem lub natką pietruszki.
- Szparagi z oliwą i przyprawami można przygotować również na grillu lub w piekarniku.
Notka redakcyjna:
Szparagi z patelni – propozycje dodatków
W sezonie na szparagi zielone lub białe łodyżki występują w wielu kompozycjach smakowych – na ciepło, na zimno, ze słodkimi lub ostrymi dodatkami. Do smażonych szparagów sprawdzą się następujące dodatki:
- sos holenderski – na bazie żółtek i masła, z odrobiną soku z cytryny,
- bułka tarta – podsmażona na rumiany kolor z odrobiną masła,
- boczek lub szynka parmeńska – nie tylko smakują dobrze, ale także świetnie wyglądają owinięte w wędzony boczek lub szynkę,
- suszone pomidory w oliwie – możemy je wrzucić na patelnię na chwilę przed końcem smażenia, aby szparagi ładnie przeszły ich smakiem,
- makaron – do szparagów świetnie pasują grubsze wstążki – tagliatelle lub papardelle,
- tarty parmezan lub inny twardy ser, np. grana padano.
Białe szparagi z patelni
Jeśli mamy jednak ochotę na białe szparagi z patelni, dobrze jest je wcześniej zahartować:
- na początku odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy szparagi z łyka,
- następnie wrzucamy je na 1–2 min do gotującej się wody,
- wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym,
- przekładamy na patelnię i smażymy przez ok. 5 min.
Białe szparagi świetnie sprawdzają się w potrawach śniadaniowych, np. obok jajek po benedyktyńsku. Możemy z nich przygotować także aksamitną zupę krem ze szparagów.
Szparagi smażone czy gotowane?
Wybór zależy od gustu i diety. Smażone szparagi są bardziej chrupiące, ale także bardziej kaloryczne, ponieważ dodajemy tłuszcz na patelnię. Z kolei gotowane – są lekkostrawne, jednak szybko mogą zrobić się zbyt miękkie.
Jeśli chcemy, aby gotowane szparagi także były chrupiące, należy je zblanszować:
- wrzucamy je do gorącej wody na zaledwie 3–4 minuty,
- następnie przekładamy na durszlak,
- na koniec przelewamy zimną wodą.
Blanszowane szparagi są świetnym dodatkiem do sałatek. Ciekawą propozycją jest sałatka ze szparagami i truskawkami – do której świetnie pasują grzanki z serem camembert – lub szybka sałatka ze szparagami – z dodatkiem awokado, ogórka i rzodkiewki.