ziemniaczano-szpinakowe kotleciki z sosem
Moja córeczka zakochała się w tych kotlecikach:)
Składniki:
800 g ugotowanych ziemniaków
400 g mrożonego szpinaku
1 garść pestek dyni
1 jajko
1 łyżka jogurtu naturalnego
400 g schabu
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów krojonych
bułka tarta
szczypior
5 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, tymianek, gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
Kroki przygotowania:
4 ząbki czosnku posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać rozmrożony szpinak, podsmażyć, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać jogurt,
pestki dyni podprażyć na patelni
ziemniaki ubić dokładnie, dodać do nich szpinak, jajko i pestki dyni,
masę dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową
porcje masy formować w kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć,
schab pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, papryką i tymiankiem,
na oliwie podsmażyć ostatni posiekany ząbek czosnku, dodać mięso, podsmażyć,
wlać pomidory, dodać kukurydzę, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i bazylią,
dusić pod przykryciem kilka minut, na koniec dodać posiekany szczypior,
sos podawać z kotlecikami


