
Ziemniaki faszerowane cebulą i pieczarkami
- ziemniaki: 4 szt.
- oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
- czosnek: 1 ząbek
- boczek wędzony: 4 plastry
- pieczarki: 2 szt.
- tymianek: 5 liści
- mozzarella: 2 szt.
- masło: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Ugotowane ze skórką duże ziemniaki wydrążamy przez środek na wylot, po długości (np. drylownicą do jabłek); otwór powinien być dosyć szeroki. Pędzelkiem smarujemy w środku oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Plastry wędzonego boczku albo dojrzewającej szynki kładziemy płasko obok siebie. Każdy posypujemy startymi na grubych oczkach pieczarkami, lekko je dociskamy. Następnie posypujemy listeczkami tymianku.
krok 2
Składamy na pół, na jednym końcu kładziemy słupek mozzarelli długości kartofli, grubości ok. 2 cm i zawijamy jak naleśniki, po czym wsuwamy w otwory w ziemniakach – powinny lekko wystawać. Ziemniaki kładziemy na blasze, smarujemy masłem i zapiekamy, aż ser ze środka zacznie wypływać. Wydrążony z ziemniaków miąższ wykorzystujemy do zrobienia pasty kanapkowej: ucieramy na purée z niewielką ilością masła, po czym mieszamy z posiekaną, uprażoną na oleju cebulą oraz solą, pieprzem, mielonym kminkiem i majerankiem do smaku. W innej wersji: ucieramy je z oliwą, czosnkiem i sokiem z cytryny oraz posiekaną natką pietruszki.

