Reklama

Chciałam Wam zaproponować ziemniaki faszerowane na 2 sposoby;) Mam nadzieję, że będzie Wam smakować!

Składniki:

ok 8 ziemniaków,
ser mozarella lub ser żółty,
szczypior
na farsz 1:
1/2 piersi z kurczaka,
1 łyżeczka śmietany,
1 łyżka majonezu,
1/2 papryki
przyprawy:
ostra papryka,
sól,
pieprz ziołowy
na dugi rodzaj farszu:
1 duża cebula,
mała kostka boczku,
1/2 opakowania sera typu feta,
ziemniaki

Kroki przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy
dzielimy je na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Łyżeczką
delikatnie wybieramy środki ziemniaków
do osobnej miseczki.
2. Przygotowujemy farsz 1:)
pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę
doprawiamy do smaku
np. gyrosem.
paprykę kroimy w drobną kosteczkę
mieszamy z łyżką śmietany i majonezu
doprawiamy solą
pieprzem i ostrą papryką.
na ziemniaki wykładamy po łyżeczce farszu
wykładamy kurczaka
posypujemy żółtym serem lub mozarellą.
3. Przygotowujemy farsz 2:
boczek kroimy w drobną kosteczkę
wrzucamy na rozgrzaną patelnię
obieramy cebulę
dodajemy do boczku,
ser Feta dodajemy do miseczki z wybranymi wcześniej środkami ziemniaków
dodajemy boczek z cebulą
doprawiamy solą
pieprzem
blendujemy:)
wykładamy farsz na ziemniaki posypujemy serem
4. Rozgrzewamy piekarnik w temp. 200*
na blasze układamy ziemniaki z farszem
posypane serem
wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 20 minut
żeby ser się rozpuścił
a ziemniaki żeby nie były surowe.
Ziemniaki możemy posypać szczypiorkiem:)
Po więcej przepisów zapraszam na swojego bloga: http://kuchniapelnapasji.blogspot.com

Reklama

Notka redakcyjna:

Zobacz też przepis: papryka faszerowana ryżem

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama