
Ziemniaki pieczone à la pizza
- ziemniaki: 4 szt.
- oliwa z oliwek: 1 łyżka stołowa
- czerwona cebula: 0.5 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- salami: 60 g
- pomidory w puszce: 400 g
- bazylia: 0.5 pęczka
- mozzarella: 100 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal415
- tłuszcz14g
- tłuszcz nasycony6g
- węglowodany59g
- cukry6g
- błonnik8g
- białko15g
Sposób przygotowania
krok 1
Ziemniaki: dokładnie myjemy (czyścimy skórkę szczoteczką lub szorstką stroną gąbki) i dobrze osuszamy, a następnie nakłuwamy kilka razy widelcem. Wkładamy je bezpośrednio na ruszt piekarnika rozgrzanego do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (termoobieg). Pieczemy przez 1–1,5 godziny, aż będą miękkie. Jeśli mamy mało czasu, możemy zawinąć każdy ziemniak po nakłuciu w pergamin i włożyć do mikrofalówki. Urządzenie nastawione na wysoką moc powinno zmiękczyć warzywo w ciągu 8–10 minut.
krok 2
Dodatki: rozgrzewamy oliwę na małej patelni. Smażymy na niej posiekaną czerwoną cebulę przez 5 minut, aż zeszkli się i zmięknie. Rwiemy pepperoni na mniejsze kawałki i mieszamy je z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wrzucamy na patelnię z cebulą. Smażymy przez 1–2 minuty, a następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Doprowadzamy je do wrzenia, po czym gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy połowę bazylii (możemy lekko posiekać listki).
krok 3
Ziemniaki pieczone à la pizza : rozpoławiamy przyrządzone wcześniej ziemniaki w mundurkach. Możemy je lekko spłaszczyć (żeby zrobić z nich stabilne spody) lub ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy ich wierzch sosem pomidorowym z pepperoni. Posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy przez kilka minut w piekarniku nastawionym na funkcję grill, żeby roztopić ser. Podajemy udekorowane świeżą bazylią.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

