
Ziemniaki po cabańsku
- marchewka: 1 szt.
- ziemniaki: 600 g
- pieczarki: 150 g
- cebula: 3 szt.
- kapusta biała: 50 g
- boczek wędzony: 100 g
- kiełbasa: 200 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Warzywa: marchewkę i ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plastry. Pieczarki kroimy w paski. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w krążki.
krok 2
Kapustę: z główki odrywamy 4 zewnętrzne liście, dokładnie je myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
krok 3
Przygotowanie do pieczenia: nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
krok 4
Składanie zapiekanki: na dnie naczynia żaroodpornego układamy plasterki boczku, następnie równomiernie rozkładamy ziemniaki (połowę porcji), cebulę, marchewkę, pieczarki i kiełbasę, pokrojoną wzdłuż na połówki. Całość przykrywamy plastrami ziemniaków. Każdą warstwę posypujemy solą i pieprzem. Na wierzch układamy liście kapusty.
krok 5
Pieczenie: ziemniaki po cabańsku wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 min.
krok 6
Podawanie: gorącą potrawę przekładamy na talerze. Możemy zdjąć liście kapusty, które pełniły funkcję pokrywki.

