
Ziemniaki po francusku
- ziemniaki: 1 kg
- sól: 3 g
- pieprz czarny: g
- śmietana 30%: 125 ml
- mleko: 250 ml
- czosnek: 4 g
- gałka muszkatołowa: 1 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: wyjmujemy żaroodporne naczynie i smarujemy je masłem. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
krok 2
Ziemniaki: dokładnie obieramy kartofle ze skórki, a następnie kroimy je na cienkie plastry. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego, tworząc ścisłą warstwę. Potem na tej warstwie kładziemy kolejną.
krok 3
Sos: w misce mieszamy ze sobą mleko, śmietanę kremówkę i przyprawy typu: sól, pieprz, gałka muszkatołowa oraz zmiażdżone 2 ząbki czosnku.
krok 4
Pieczenie: ziemniaki ułożone w żaroodpornym naczyniu zalewamy sosem. Dbamy o to, by dotarł on do każdego zakamarka. Następnie przykrywamy naczynie i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut.
krok 5
Podanie: ziemniaki po francusku możemy serwować na ciepło jako dodatek do obiadu lub na zimno - w formie przekąski albo kolacyjnego dania.

