Reklama

Ziemniaki po francusku to potrawa złożona z zapiekanych, cienko pokrojonych plasterków kartofli, zalanych śmietanowym sosem i pieczonych w wysokiej temperaturze. Jest ona dobrym dodatkiem do dań mięsnych, ale też pyszną przekąska samą w sobie. Serwowana na ciepło, w obecności sałatki, z dodatkiem czerwonego wina, jest zapowiedzią pysznej kolacji w prawdziwie francuskim stylu.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: wyjmujemy żaroodporne naczynie i smarujemy je masłem. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

  • krok 2

    Ziemniaki: dokładnie obieramy kartofle ze skórki, a następnie kroimy je na cienkie plastry. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego, tworząc ścisłą warstwę. Potem na tej warstwie kładziemy kolejną.

  • krok 3

    Sos: w misce mieszamy ze sobą mleko, śmietanę kremówkę i przyprawy typu: sól, pieprz, gałka muszkatołowa oraz zmiażdżone 2 ząbki czosnku.

  • krok 4

    Pieczenie: ziemniaki ułożone w żaroodpornym naczyniu zalewamy sosem. Dbamy o to, by dotarł on do każdego zakamarka. Następnie przykrywamy naczynie i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut.

  • krok 5

    Podanie: ziemniaki po francusku możemy serwować na ciepło jako dodatek do obiadu lub na zimno - w formie przekąski albo kolacyjnego dania.

Porady:

  • Jeśli chcemy wzbogacić nasze danie o nowe smaki i zrobić ziemniaki po francusku gratin, posypmy wierzch potrawy żółtym serem. Może to być ser cheddar, bursztyn, gruyere lub każdy inny ulubiony. Do podanej porcji powinno wystarczyć 125 g tego składnika. Rodzimą wersją ziemniaków po francusku gratin są ziemniaki po polsku zapiekane z oscypkiem.
  • Zapiekane ziemniaki smakują dobrze z różnymi przyprawami, np. tymiankiem, rozmarynem lub oregano. W przypadku tej potrawy sprawdzi się też mieszanka ziół prowansalskich i cząber. Z kolei swojskiego, polskiego klimatu może nadać potrawie koperek.
  • Nie wszystkie ziemniaki nadają się do pieczenia. Niektóre rodzaje są zbyt mączne i tworzą rozpadającą się papkę, która nie zachęca do spożycia. Przyrządzając ziemniak po francusku najlepiej użyć takich odmian jak: Irga, Irys, Gala.
  • Jeśli ziemniaki po francusku są dla nas zbyt pracochłonne, a chcemy zjeść chrupiące i dobrze wypieczone plasterki, zawsze możemy wypróbować przepis na ziemniaki hasselbeck z ziołowym posmakiem.
  • Francuska zapiekanka z ziemniaków i sera może występować w towarzystwie warzyw i to nie tylko tych ułożonych obok na talerzu. Równie dobrze do jej środka możemy włożyć brokuły lub cukinię, które wzbogacą potrawę o dodatkowe wartości odżywcze. Uzyskamy wtedy pyszną zapiekankę z cukinią i ziemniakami.
  • Ziemniaki po francusku dobrze komponują się z pieczonym i grillowanym mięsem, ożywczymi sałatami. W letnie dni możemy je serwować z białym serkiem wymieszanym z jogurtem i kawałkami ogórka. Pasować też będzie do nich sadzone jajko.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama