Reklama

Ziemniaki smażone w boczku

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków ugotowanych w łupinach
plastry wędzonego boczku
olej do smażenia
płaska łyżeczka kminku
2 cebule
3 nieobrane główki młodego czosnku
łyżeczka miodu
pieprz z młynka
2 łyżki czerwonego octu winnego
natka pietruszki
ostra papryka
Do podania:
250 ml gęstej śmietany
łyżka chrzanu ze słoika

Kroki przygotowania:

Przepisy na ziemniaki - ziemniaki smażone w boczku
Ziemniaki zawijamy w plastry boczku i spinamy wykałaczką. W wysokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy kminek, pokrojoną cebulę. Na niej układamy ziemniaki w boczku. Główki czosnku kroimy na pół razem z łupiną i wtykamy pomiędzy ziemniaki.
Smażymy na małym ogniu i przewracamy, gdy będą lekko rumiane. Dodajemy miód i świeżo mielony pieprz. Przed samym końcem smażenia skrapiamy octem. Całość obsypujemy posiekaną natką pietruszki i ostrą papryką.
Podajemy ze śmietaną wymieszaną z chrzanem.
Do ziemniaków pasują duszone młode kurki i posiekany koperek. Zamiast chrzanu możemy dodać do gęstej śmietany łyżkę musztardy z grubymi ziarnami gorczycy i łyżeczkę curry.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama