
Ziemniaki w mundurkach
Czas całkowity:
Przejdź do składników
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: skórkę ziemniaków dokładnie oczyszczamy za pomocą szczoteczki lub szorstkiej strony gąbki. Jeśli są duże, kroimy je na mniejsze części o jednakowym rozmiarze.
krok 2
Gotowanie: ziemniaki wkładamy do garnka z zimną wodą. Solimy ją i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 30 minut. Sprawdzamy, czy ziemniaki w mundurkach są gotowe za pomocą widelca lub cienkiego, ostrego noża. Jeśli z łatwością przebija miąższ, możemy zakończyć gotowanie.
krok 3
Podanie: odlewamy kartofle i z powrotem kładziemy garnek na palniku, żeby odparować resztę wody. Większe bulwy przekrajamy na połówki. Serwujemy na ciepło do obiadu, z ulubionymi dodatkami.

