Reklama

Ziemniaki z jagnięciną

Składniki:

8 średnich ziemniaków
2 kawałki chleba tostowego
100 ml białego wytrawnego wina
4 łyżki oliwy
2 cebule
35 dag siekanej jagnięciny
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
2 gałązki tymianku
6 gałązek natki pietruszki
mielona gałka muszkatołowa
sól
pieprz
jajko

Kroki przygotowania:

Ziemniaki z jagnięciną
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Ziemniaki szorujemy i wydrążamy, pozostawiając grubą warstwę miąższu. Chleb moczymy w winie. Na 1/2 oliwy szklimy posiekane cebule, na dużym ogniu, dodajemy mięso i smażymy przez 5 min. Mięso mieszamy z odciśniętym chlebem, posiekanym czosnkiem oraz posiekanymi ziołami i dwoma szczyptami gałki.
Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z rozmąconym jajkiem. Ziemniaki wypełniamy farszem. Układamy na blasze, skrapiamy pozostałą oliwą. Wstawiamy na 50 min do piekarnika. W połowie pieczenia wlewamy na blachę 1/2 szklanki wody. Pod ziemniakami możemy położyć kawałki obierek, wówczas nie przywrą do blachy w czasie pieczenia.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Reklama

Porady:

Zobacz też: Jagnięcina curry

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama