
Ziemniaki zapiekane z oscypkiem
- oscypek: 80 g
- ziemniaki: 600 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- suszone pomidory: 1 słoik
- mleko: 300 ml
- papryka wędzona: 5 g
- oregano: 5 g
- tymianek: 5 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- tymianek: 1 pieprz ziarnisty
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Ser ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry, obraną cebulę i czosnek ścieramy na tarce. Foremkę natłuszczamy.
krok 2
Mleko mieszamy z cebulą, czosnkiem drobno posiekanymi suszonymi pomidorami (bez zalewy), papryką, oregano, tymiankiem (suszonym), solą i pieprzem.
krok 3
Ziemniaki zalewamy mleczną mieszaniną i przekładamy do formy. Możemy spróbować ułożyć ziemniaki dachówkowo. Wierzch posypujemy grubo startym oscypkiem.
krok 4
Całość przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika, po 30 min usuwamy folię. Pieczemy jeszcze 10–15 min aż ziemniaki będą zupełnie miękkie, a wierzch pięknie się zrumieni. Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami tymianku.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

