
Ziemniaki zapiekane z serem
- ziemniaki: 4 szt.
- boczek wędzony: 4 plastry
- szalotka: 1 szt.
- cheddar: 50 g
- jogurt grecki: 80 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- tymianek: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal250
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na ziemniaki zapiekane z serem zaczynamy zagotowania ziemniaków w mundurkach. Studzimy, ścinamy wierzchy i wydrążamy miąższ, pozostawiając boki o grubości ok. 1 cm. Miąższ przekładamy do miski, ziemniaki układamy w naczyniu do zapiekania.

fot. iStock krok 2
Boczek kroimy na małe kawałki i podsmażamy na suchej patelni, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i smażymy, aż zmięknie. Razem z połową sera przekładamy do miski z miąższem ziemniaków. Dodajemy jogurt grecki lub kwaśną śmietanę, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

fot. iStock krok 3
Farsz nakładamy do wydrążonych ziemniaków, posypujemy resztą startego sera, wstawiamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Ziemniaki pieczemy około 20 minut. Przed podaniem zapiekane ziemniaki z serem posypujemy grubo zmielonym czerwonym pieprzem oraz świeżym tymiankiem.

fot. iStock

