
Caponata z zimowych warzyw
- dynia: 200 g
- rzepa: 250 g
- oliwa z oliwek: 20 ml
- por: 2 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- ocet balsamiczny: 30 ml
- kapary: 1 łyżka stołowa
- czarne oliwki: 2 łyżki stołowe
- rodzynki: 2 łyżeczki
- pomidory w puszce: 200 g
- bazylia: 10 liści
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal292
- tłuszcz12g
- tłuszcz nasycony2g
- węglowodany32g
- cukry26g
- błonnik13g
- białko8g
Sposób przygotowania
krok 1
Pieczenie warzyw: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C z termoobiegiem. Dynię i rzepę obieramy i kroimy w kostkę, po czym wrzucamy do brytfanny z połową oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 20–25 minut, aż warzywa będą miękkie i zrumienione na brzegach.
krok 2
Caponata: rozgrzewamy pozostałą oliwę na dużej patelni, na średnim ogniu. Kroimy pory w cienkie plasterki i smażymy je przez kilka minut, aż lekko zmiękną. Dodajemy dynię i rzepę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i ocet balsamiczny. Gotujemy przez około 2 minuty, aż płyn uzyska konsystencję syropu. Dodajemy odsączone kapary, posiekane oliwki, rodzynki i pomidory. Redukujemy przez 15–20 minut, z uchyloną przykrywką, aż warzywa będą miękkie. Wrzucamy część przygotowanych świeżych listków bazylii. Doprawiamy do smaku.
krok 3
Podanie: dekorujemy danie pozostałymi ziołami. Caponata z zimowych warzyw doskonale smakuje z chrupiącym chlebem.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

