Reklama

Przepisy kulinarne na grzyby marynowane - sałatka grzybowa

Składniki:

1 kg mieszanych grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki, opieńki, koźlarze)
4 cebule
szklanka oleju
3 papryki
3 pomidory
słoiczek koncentratu pomidorowego
sól
pieprz

Kroki przygotowania:

■ Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, z kapeluszy maślaków zdjąć skórę, umyć. Ugotować w osolonej
wodzie do miękkości, odcedzić. Pokroić w paski.
■ Cebule obrać i pociąć w piórka.
■ Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w nieduże kawałki.
■ Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić na ósemki.
■ Cebulę zeszklić na oleju, wrzucić paprykę, dusić kilka minut.
■ Dodać pomidory, ugotowane grzyby i koncentrat, doprawić solą oraz pieprzem i dusić
razem kilka minut.
■ Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć.
■ Pasteryzować 5–7 minut.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama