
Zimowa zupa warzywna z soczewicą
- soczewica czerwona: 85 g
- marchewka: 2 szt.
- seler naciowy: 3 szt.
- por: 2 szt.
- przecier pomidorowy: 2 łyżki stołowe
- tymianek: 2 łyżki stołowe
- czosnek: 3 ząbki
- bulion warzywny: 1 łyżka stołowa
- kolendra: 1 łyżeczka
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal264
- tłuszcz3g
- tłuszcz nasycony1g
- węglowodany37g
- cukry11g
- błonnik13g
- białko16g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: czerwoną soczewicę płuczemy w zimnej wodzie. Marchewkę obieramy, dzielimy wzdłuż na ćwiartki i kroimy w kostkę. Por (2 niewielkie sztuki) i seler naciowy plasterkujemy. Ząbki czosnku wyjmujemy z łupinek i siekamy. Obrywamy listki tymianku z łodyg.
krok 2
Gotowanie: wszystkie przygotowane składniki wkładamy do dużego garnka. Dodajemy przecier pomidorowy, bulion jarzynowy w proszku i mielone nasiona kolendry. Wlewamy 1,5 litra wrzącej wody. Mieszamy. Przykrywamy garnek. Zupa warzywna z soczewicą powinna się gotować, aż wszytkie składniki zmiękną. Potraw to około 30 minut.
krok 3
Podanie: nalewamy gorące danie chochlą do miseczek i jemy od razu. Jeśli lubimy naprawdę gęstą konsystencję, miksujemy jedną trzecią zupy blenderem ręcznym lub robotem kuchennym.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/winter-vegetable-lentil-soup

