Reklama

Zupa warzywna z soczewicą najlepiej smakuje zimową porą, kiedy potrzebujemy pożywnego i rozgrzewającego posiłku. Zawiera dużo witaminy C, a ponadto dostarcza 4 porcji warzyw z 5 rekomendowanych do spożycia dziennie. Można zjeść ją na zdrowy lunch, sycący obiad lub ciepłą kolację. Przepis na pewno przypadnie do gustu wegetarianom, a także osobom na diecie redukcyjnej. Zimowa zupa warzywna z soczewicą to doskonały sposób na wzmocnienie odporności.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal264
  • tłuszcz3g
  • tłuszcz nasycony1g
  • węglowodany37g
  • cukry11g
  • błonnik13g
  • białko16g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie składników: czerwoną soczewicę płuczemy w zimnej wodzie. Marchewkę obieramy, dzielimy wzdłuż na ćwiartki i kroimy w kostkę. Por (2 niewielkie sztuki) i seler naciowy plasterkujemy. Ząbki czosnku wyjmujemy z łupinek i siekamy. Obrywamy listki tymianku z łodyg.

  • krok 2

    Gotowanie: wszystkie przygotowane składniki wkładamy do dużego garnka. Dodajemy przecier pomidorowy, bulion jarzynowy w proszku i mielone nasiona kolendry. Wlewamy 1,5 litra wrzącej wody. Mieszamy. Przykrywamy garnek. Zupa warzywna z soczewicą powinna się gotować, aż wszytkie składniki zmiękną. Potraw to około 30 minut.

  • krok 3

    Podanie: nalewamy gorące danie chochlą do miseczek i jemy od razu. Jeśli lubimy naprawdę gęstą konsystencję, miksujemy jedną trzecią zupy blenderem ręcznym lub robotem kuchennym.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/winter-vegetable-lentil-soup

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama