Porady:
- Z proporcji podanych w przepisie powinno wyjść ok. 30 chrustów.
- W przepisie możemy zrezygnować nie tylko z masła, ale także z jajek. W ten sposób przygotujemy faworki wegańskie. W zastępstwie do ciasta dodajemy olej lub mleko owsiane.
- Aby smażone słodkości nie chłonęły tłuszczu, należy dodać do nich odrobinę spirytusu lub octu (10 ml).
- Tak jak klasyczne faworki, również te bez śmietany, smażą się bardzo szybko. Lepiej więc przygotować wszystkie, zanim rozgrzejemy tłuszcz na patelni.
- Chruściki bez śmietany same w sobie nie są słodkie, dlatego posypujemy je cukrem pudrem. Możemy polać je także lukrem, przygotowanym z cukru pudru i wody (lub soku z cytryny).
Notka redakcyjna:
Zdrowe faworki bez śmietany
Aby tradycyjny przysmak na tłusty czwartek, stał się nie tylko słodką, ale także pożywną i zdrową przekąską, wystarczy wprowadzić kilka zamienników:
- zamiast białej pszennej mąki – sięgnijmy po mąkę pełnoziarnistą. Jest ona cennym źródłem błonnika pokarmowego, magnezu, fosforu i witamin z grupy B,
- jogurt zamiast śmietany – zawiera naturalne probiotyki, które wzmacniają odporność organizmu, witaminy z grupy B i A. Mogą go spożywać osoby z nietolerancją laktozy,
- pieczenie zamiast smażenia – przygotowane faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 10 min.
W piekarniku możemy upiec także chruściki z klasycznego ciasta ze śmietaną lub faworki z ciasta francuskiego.
Co zrobić, aby ciasto na faworki bez śmietany było miękkie?
Sekretem udanych faworków wcale nie jest śmietana, ale odpowiednio długie wyrabianie ciasta. Można je także ubić wałkiem, aby rozbić wiązania białkowe. Dzięki temu ciasto staje się bardziej elastyczne i łatwiej jest rozwałkować je na cienki placek.
Składniki zagniatamy w kulę, a następnie uderzamy w nią wałkiem. Rozpłaszczone ciasto składamy na pół i ubijamy ponownie. W ten sposób także napowietrzamy ciasto, w efekcie czego faworki wychodzą kruche i delikatne.
Faworki w różnych kształtach
Zarówno faworki bez śmietany, jaki chruściki ze śmietaną, możemy przygotować w innych kształtach:
- serpentynek – cienko rozwałkowane ciasto kroimy w długie pasy o szerokości 1 m. Paski nawijamy na rurki do pieczenia i smażymy w głębokim tłuszczu,
- róży – to kolejna propozycja na tłusty czwartek. Z ciasta wycinamy koła w trzech rozmiarach, nacinamy płatki i nakładamy kółka na siebie od największego do najmniejszego. Mocno dociskamy i smażymy w rozgrzanym oleju. W ten sposób powstają róże karnawałowe, które podajemy z dżemem owocowym w środku.
- poduszeczek – jak w przepisie na faworki nadziewane bakaliami.