Porady:
- Do przygotowania onion ringsów możemy wykorzystać różne rodzaje cebuli – żółtą (najostrzejszą odmianę), czerwoną oraz cukrową.
- W naszym przepisie na krążki cebulowe radzimy obtoczyć je mieszanką mąki pszennej, proszku do pieczenia i soli, a następnie w jajku i w mleku. Tymczasem możemy przygotować również krążki cebulowe w cieście naleśnikowym, które powinno mieć gęstą, budyniową konsystencję.
- Jeśli chcemy wzbogacić smak naszych krążków cebulowych, to do ciasta możemy dodać swoje ulubione przyprawy, np. paprykę, oregano czy zioła prowansalskie.
- Przy przygotowaniu krążków cebulowych bardzo ważna jest technika krojenia cebuli – najpierw należy zdjąć suche i twarde łuski cebuli, a następnie pozbyć się również jej zewnętrznej warstwy. Dalej cebulę kroimy w poprzek na plastry o grubości ok. 1 cm.
- Krążki cebulowe najlepiej smażyć na oleju rzepakowym.
- Świetną alternatywą dla naszej propozycji są krążki cebulowe w panko – lekkiej i chrupiącej panierce z jasnego chleba.
Notka redakcyjna:
Krążki cebulowe, czyli onion rings, to jedna z tradycyjnych przekąsek kuchni amerykańskiej. Mogą być one podawane samodzielnie lub jako dodatek do różnych dań, np. burgerów. Przekąska ta znana jest również w kuchni brytyjskiej, gdzie przygotowuje się ją z parmezanem i serwuje z dodatkiem roztopionego masła i musztardy.
Jaki sos do krążków cebulowych?
Krążki cebulowe najlepiej smakują serwowane z sosem czosnkowym, który można przygotować samodzielnie na bazie: czosnku (2 ząbki), jogurtu naturalnego (100 ml), majonezu (40 g) oraz soli (2 g) i pieprzu (2 g). Przygotowuje się go niezwykle łatwo – wszystkie wymienione składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut do lodówki. Krążki cebulowe można podawać również z sosem musztardowo-miodowym, tatarskim, a także z sosem serowym.
Jak zrobić krążki cebulowe na patelni?
Krążki cebulowe, w zależności od preferencji, możemy przygotować w garnku lub na patelni – najlepiej głębokiej. Wystarczy obtoczyć wcześniej przygotowane krążki cebulowe w cieście i bułce tartej, a następnie włożyć je do dobrze rozgrzanego oleju (najlepiej rzepakowego). Po upływie kilku minut należy wyciągnąć krążki cebulowe i odsączyć je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Smakują one świetnie na ciepło, ale można spożywać je również na zimno!