Reklama

Krążki cebulowe, czyli onion rings, to szybka, prosta i sycąca przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezach, a także do podjadania podczas seansu filmowego czy transmisji meczu. Złocista i chrupiąca przekąska popularna jest w kuchni amerykańskiej, w której często serwowana jest jako dodatek do hamburgerów. Przepis jest niezwykle prosty – przygotowuje się go ze składników, które niemal każdy ma w swoim domu. Najlepiej smakują podawane wraz z samodzielnie przygotowanym sosem czosnkowym. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić krążki cebulowe!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Krążki cebulowe – przepis:
    Na początek cebulę obieramy i kroimy w plasterki o grubości około 0,5 cm. Następnie plastry rozdzielamy, tworząc krążki cebulowe. Potem mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Każdy krążek obtaczamy i gotowe krążki odkładamy na bok. Do pozostałej mieszanki mąki pszennej dodajemy jajko i mleko.

  • krok 2

    Mieszamy, aż powstanie dość gęste ciasto. Każdy krążek cebuli zanurzamy w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej. Krążki smażymy w gorącym tłuszczu przez minutę, aż się zrumienią, a następnie przewracamy i smażymy z drugiej strony. Krążki cebulowe znakomicie smakują podane z sosem na bazie majonezu, ketchupu i soli.

Porady:

  • Do przygotowania onion ringsów możemy wykorzystać różne rodzaje cebuli – żółtą (najostrzejszą odmianę), czerwoną oraz cukrową.
  • W naszym przepisie na krążki cebulowe radzimy obtoczyć je mieszanką mąki pszennej, proszku do pieczenia i soli, a następnie w jajku i w mleku. Tymczasem możemy przygotować również krążki cebulowe w cieście naleśnikowym, które powinno mieć gęstą, budyniową konsystencję.
  • Jeśli chcemy wzbogacić smak naszych krążków cebulowych, to do ciasta możemy dodać swoje ulubione przyprawy, np. paprykę, oregano czy zioła prowansalskie.
  • Przy przygotowaniu krążków cebulowych bardzo ważna jest technika krojenia cebuli – najpierw należy zdjąć suche i twarde łuski cebuli, a następnie pozbyć się również jej zewnętrznej warstwy. Dalej cebulę kroimy w poprzek na plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Krążki cebulowe najlepiej smażyć na oleju rzepakowym.
  • Świetną alternatywą dla naszej propozycji są krążki cebulowe w panko – lekkiej i chrupiącej panierce z jasnego chleba.

Notka redakcyjna:

Krążki cebulowe, czyli onion rings, to jedna z tradycyjnych przekąsek kuchni amerykańskiej. Mogą być one podawane samodzielnie lub jako dodatek do różnych dań, np. burgerów. Przekąska ta znana jest również w kuchni brytyjskiej, gdzie przygotowuje się ją z parmezanem i serwuje z dodatkiem roztopionego masła i musztardy.

Jaki sos do krążków cebulowych?

Krążki cebulowe najlepiej smakują serwowane z sosem czosnkowym, który można przygotować samodzielnie na bazie: czosnku (2 ząbki), jogurtu naturalnego (100 ml), majonezu (40 g) oraz soli (2 g) i pieprzu (2 g). Przygotowuje się go niezwykle łatwo – wszystkie wymienione składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut do lodówki. Krążki cebulowe można podawać również z sosem musztardowo-miodowym, tatarskim, a także z sosem serowym.

Jak zrobić krążki cebulowe na patelni?

Krążki cebulowe, w zależności od preferencji, możemy przygotować w garnku lub na patelni – najlepiej głębokiej. Wystarczy obtoczyć wcześniej przygotowane krążki cebulowe w cieście i bułce tartej, a następnie włożyć je do dobrze rozgrzanego oleju (najlepiej rzepakowego). Po upływie kilku minut należy wyciągnąć krążki cebulowe i odsączyć je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Smakują one świetnie na ciepło, ale można spożywać je również na zimno!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama