Smaczne niby mielone kotlety w formie zrazików.Ulubione danie moich wnuków.
Składniki:
mięso mielone - karkówka - 25 dag
kajzerka - 1 szt
mleko - 1/2 szkl
jajko - 1 szt
masło - 1 łyżka
czosnek - 1 średni ząbek
posiekana natka - 1 - 1,5 łyżki
sól
pieprz
ser żółty - 3 słupki (),5 x 4 cm)
majeranek
lub inne ulubione zioła
1 - 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
śmietana - 100 ml
mąka - 1,5 - 2 łyżki
kostka rosołu warzywnego - 1szt
lub rosół - 250 - 300 ml
Kroki przygotowania:
Kajzerkę namaczamy w ciepłym mleku.
Po namoczeniu dokładnie odciskamy ją z mleka.
Do mięsa - ja zrobiłam z karczku bez kości - dodajemy namoczoną i odciśniętą kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę natki i jajko.
Doprawiamy do smaku pieprzem (najlepiej świeżo mielonego - bezpośrednio do mięsa) i solą.
Masę wyrabiamy dokładnie, aż stanie się kleista.
Formujemy owalne kotleciki, lekko je spłaszczamy i na każdy nakładamy pasek żółtego sera, formując tak, by powstał nam owalny zrazik z serem w środku.
Zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy je na maśle.
Do rondelka wlewamy rosół a jeśli dajemy kostkę rosołową to rozpuszczamy ją w wodzie i do rozpuszczonej wkładamy obsmażone zrazy.
Dusimy na wolnym ogniu - pod przykryciem ok. 20 minut.
Po 15 minutowym duszeniu dodajemy koncentrat pomidorowy,
Na koniec wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, lub innymi ulubionymi ziołami.
Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami posypane natką.
1 z 1

zrazy_w_sosie_pomidorowym
Zrazy w sosie pomidorowym


