Reklama

Zrazy z jelenia

Składniki:

1–1,2 kg mięsa z jelenia (rostbef lub udziec)
3 duże cebule
2 pęczki natki pietruszki
2 liście laurowe l 12 ziaren pieprzu
cytryna
2–3 kawałki kory cynamonu
sól
10 dag wędzonej słoniny
6 łyżek oleju
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szklanka śmietany 18%

Kroki przygotowania:

Przepis na mięso z jelenia - Zrazy z jelenia
Mięso kroimy w plastry grubości 2–3 cm i lekko rozbijamy. Na dnie miski umieszczamy warstwę plastrów cebuli, kilka łodyżek natki pietruszki, następnie mięso i znowu cebulę. Zagotowujemy 1 l wody, dodajemy liście laurowe, pieprz, skórkę i sok z cytryny, cynamon, solimy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimną marynatą zalewamy mięso. Przykrywamy i wstawiamy na 1–2 dni do lodówki. Od czasu do czasu potrząsamy naczyniem. Wyjmujemy mięso, wycieramy do sucha, szpikujemy kawałkami słoniny.
Przysmażamy na oleju, z obu stron, na ostrym ogniu. Dodajemy nieco przecedzonej przez sitko zalewy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Odparowywany sos spod mięsa uzupełniamy sukcesywnie niewielką ilością zalewy. Pod koniec duszenia sos odparowujemy, mięso oprószamy papryką, polewamy śmietaną i podduszamy. Podajemy od razu z makaronem rurki.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama