
Zrazy z mięsa mielonego
- czosnek: 1 ząbek
- mięso mielone wieprzowe: 500 g
- jajka: 1 szt.
- bułka tarta: 30 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- słodka papryka: 5 g
- cebula: 1 szt.
- boczek wędzony: 50 g
- kiszone ogórki: 1 szt.
- musztarda: 30 g
- olej rzepakowy: 30 ml
- mąka pszenna: 115 g
- bulion warzywny: 100 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie mięsa: gotowe przekładamy do miski lub mielimy 500 g wieprzowiny – na zrazy nalepiej wybrać karkówkę. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu, mieloną paprykę oraz czosnek. Wyrabiamy je przez ok. 5 min.
krok 2
Inne składniki: cebulę, boczek i ogórek kroimy w kostkę. Mieszamy je ze sobą w osobnym naczyniu.
krok 3
Lepienie zrazów: mięso dzielimy na 4 równe części. Z każdej formujemy kulę, a następnie rozpłaszczamy ją na owalny placek. Na każdy nakładamy musztardę i smarujemy nią mięso. Na nią kładziemy farsz, po czym składamy brzegi mięsa do środka, zlepiamy je ze sobą i formujemy zrazy.
krok 4
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Zrazy z mięsa mielonego obtaczamy w mące i smażymy je na rumiano z każdej strony.
krok 5
Sos: do lekko podsmażonych zrazów dodajemy bulion warzywny. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy przez 40–45 min na małej mocy palnika. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę (15 g) z zimną wodą (wystarczy 50 ml). Dodajemy ją do sosu i mieszamy, aż zrobi się gęsty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

