
Zrazy ze schabu wieprzowego
- schab: 500 g
- kiszone ogórki: 2 szt.
- cebula: 1 szt.
- boczek: 100 g
- majeranek: 1 łyżeczka
- słodka papryka: 1 łyżeczka
- papryka ostra: 0.25 łyżeczki
- sól: 1 łyżeczka
- pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
- olej: 4 łyżki stołowe
- woda: 150 ml
- ziele angielskie: 1 łyżeczka
- liść laurowy: 3 szt.
- mozzarella: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso na zarazy ze schabu kroimy na 4-5 kotletów, które następnie rozbijamy. Płaty mięsa powinny być cienkie, aby mogły się bez problemu przesmażyć, a jednocześnie nie powinny mieć dziur. Przepis na zrazy ze schabu poleca doprawić mięso z jednej strony majerankiem, ostrą i słodką papryką, a z drugiej solą i pieprzem.

iStock krok 2
Surowy boczek, cebulę oraz ogórki kiszone kroimy w równą, około 5 mm kostkę. Rozkładamy je na każdym plastrze mięsa, zrazy wieprzowe zwijamy i spinamy wykałaczkami, żeby się nie rozwinęły. Na patelni rozgrzewamy olej. Przygotowane zrazy schabowe smażymy z każdej strony, aż się dobrze zarumienią.Surowy boczek, cebulę oraz ogórki kiszone kroimy w równą, około 5 mm kostkę. Rozkładamy je na każdym plastrze mięsa, zrazy wieprzowe zwijamy i spinamy wykałaczkami, żeby się nie rozwinęły. Na patelni rozgrzewamy olej. Przygotowane zrazy schabowe smażymy z każdej strony, aż się dobrze zarumienią.

iStock krok 3
Zrazy zawijane ze schabu podlewamy wodą (ok. 150 ml), dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Całość dusimy 5 minut doprowadzając wodę do wrzenia. Gdy woda wyparuje, przekładamy zrazy wieprzowe wraz z całym płynem z patelni do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Na każdym układamy po kawałku mozarelli i zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

iStock

