Porady:
- Gotową nalewkę należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w piwnicy.
- Syrop cukrowy można zastąpić zwykłym cukrem, jednak rozmieszany z wodą łatwiej i szybciej połączy się z alkoholem.
- Nalewka żubrówka robiona jest na suszonych źdźbłach turówki wonnej, którą można kupić w sklepach zielarskich.
- W prostszej wersji przepisu na żubrówkę, wystarczy włożyć 1 źdźbło turówki wonnej do butelki z wódką (0,5l). Dodajemy szczyptę cukru i odstawiamy na 14 dni.
Notka redakcyjna:
Jak podawać żubrówkę?
Najbardziej popularne jest serwowanie schłodzonej żubrówki w kieliszkach do szotów. Standardowa porcja na jedną osobę to 40 lub 50 ml.
Aby jednak niuanse smakowe wódki były bardziej wyraziste, warto podać ją nieschłodzoną w kieliszku na nóżce (do nalewek). Wypełniamy go żubrówką tylko do połowy, aby w górnej części choć na chwilę zatrzymać aromat wonnej turówki.
Nalewka na trawie żubrowej doskonale smakuje także z kostką lodu, sokiem jabłkowym lub cydrem.
Drinki z żubrówką
- Żubrówka z sokiem jabłkowym – to popularny koktajl, zwany także tatanką lub szarlotką. Do wysokiej szklanki nakładamy kruszony lód lub w kostkach, wlewamy 50 ml żubrówki i uzupełniamy 150 ml soku jabłkowego. Można dodać szczyptę cynamonu i plasterek jabłka do ozdoby.
- Żubrówka z tonikiem – koktajl przygotowujemy w takich samych proporcjach – 50 ml alkoholu na 150 ml napoju. Dodajemy plasterek limonki lub cytryny.
- Żubrówka z ogórkiem – do szklanki z lodem wkładamy kilka plasterków świeżego ogórka. Wlewamy 50 ml wódki i 150 soku jabłkowego.
- Polskie martini – do shakera wlewamy po 30 ml żubrówki, krupniku miodowego i soku jabłkowego. Dodajemy 3–4 kostki lodu. Całość energicznie wstrząsamy i przelewamy do martinówki.
Domowa żubrówka z turówką wonną
Aromatyczna trawa żubrowa wykorzystywana jest do produkcji perfum i aromatyzowanych wódek. Rośnie dziko nie tylko w Polsce, na terenie Puszczy BIałowieskiej, ale także na Syberii, w Azji i Ameryce Północnej. Nie należy jej jednak zrywać – w naszym kraju podlega ochronie.
Dawniej używano turówki w ziołolecznictwie na problemy z trawieniem, robiono z niej także napary do inhalacji. Suszone źdźbła trawy charakteryzują się intensywnym słodkim aromatem. Kwiaty turówki wykorzystywane są do bukietów.