
Zupa strogonow
- polędwica wołowa: 350 g
- musztarda: 25 g
- olej rzepakowy: 45 ml
- sól: 5 g
- słodka papryka: 5 g
- papryka wędzona: 5 g
- chili: 2 g
- pieczarki: 100 g
- cebula: 2 szt.
- marchewka: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- seler: 50 g
- papryka: 2 szt.
- kiszone ogórki: 120 g
- mąka pszenna: 30 g
- bulion wołowy: 1 l
- ziele angielskie: 3 szt.
- liść laurowy: 2 szt.
- pieprz czarny: 5 g
- koncentrat pomidorowy: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie mięsa: kroimy je w paski lub kostkę i przekładamy do dużej miski. Dodajemy musztardę, łyżkę oleju (15 ml), sól, słodką i wędzoną paprykę oraz odrobinę chili. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
krok 2
Warzywa: obieramy pieczarki, cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler, po czym kroimy je w małe plasterki i wrzucamy do jednej miski. Z papryk wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Paprykę i ogórki przekładamy do osobnego naczynia.
krok 3
Obsmażanie mięsa: zamarynowaną polędwicę wołową wyjmujemy z lodówki. Czekamy, aż nabierze temperatury pokojowej, po czym obtaczamy ją w mące. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju (30 ml) i obsmażamy na nim mięso. Obracamy, aby było rumiane z każdej strony. Następnie przekładamy je do dużego garnka.
krok 4
Smażenie warzyw: na tę samą patelnię wrzucamy cebulę, pieczarki, marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy przez ok. 5 min, cały czas mieszając, po czym przekładamy warzywa do mięsa.
krok 5
Gotowanie: mięso i warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach. Całość gotujemy na małej mocy palnika przez 1 godzinę.
krok 6
Kolejne składniki: po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, pokrojone ogórki kiszone i paprykę. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 30 min.
krok 7
Zupa strogonow jest gotowa: na koniec doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorącą z kromką świeżego pieczywa.

