Barszcz ukraiński – przepis babci
- buraki: 2 szt.
- woda: 2 l
- indyk: 500 g
- cebula: 1 szt.
- marchewka: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- seler: 0.25 szt.
- kapusta włoska: 0.25 szt.
- biała fasola: 400 g
- czosnek: 1 ząbek
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 2 szt.
- pomidory w puszce: 400 g
- sok z cytryny: 15 ml
- masło: 15 g
- ziemniaki: 500 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Włóżcie porcję rosołową do dużego garnka. Możecie wykorzystać samego indyka lub połączyć drób z innym mięsem. Przykładowo przygotujcie wywar z 300 g tuszki indyka i 200 g żeberek. Wlejcie wodę. Dodajcie liście laurowe i ziele angielskie. Wyszorujcie lub obierzcie ¼ korzenia selera oraz pietruszkę. Dorzućcie warzywa do garnka. Poczekajcie, aż wywar zacznie lekko wrzeć, po czym zmniejszcie moc palnika. Na bieżąco zbierajcie szumowiny za pomocą sitka lub łyżki cedzakowej. Gotujcie pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 1,5 godziny.

Make eat easy krok 2
Obierzcie buraki, marchewkę i ziemniaki. Pokrójcie wszystkie warzywa w kostkę. Burakami najlepiej zajmijcie się na końcu, żeby nie zabarwiły pozostałych składników. Zabezpieczcie dłonie rękawiczkami, ponieważ czerwone warzywo mocno barwi skórę. Uważajcie też na nielakierowane powierzchnie, mogą się zafarbować. Wyłówcie mięso, pietruszkę i seler z wywaru. W zamian włóżcie pokrojone buraki, marchewkę i ziemniaki. Doprawcie solą i pieprzem. Gotujcie zupę przez około 20 minut, do miękkości warzyw. Nie pozwólcie, żeby mocno wrzała.

Make eat easy krok 3
Obierzcie cebulę. Posiekajcie ją. Zdejmijcie łupinkę z czosnku. Pokrójcie go w plasterki. Roztopcie masło na patelni. Zeszklijcie na nim cebulę. Dodajcie czosnek. Podgrzewajcie przez chwilę, aż poczujecie, że uwolnił aromat. Uważajcie, żeby się nie zrumienił. Jeśli chcecie nieco zagęścić barszcz ukraiński z fasolą i kapustą, możecie dodać do masła łyżkę mąki. Rozróbcie na jasną zasmażkę.

Make eat easy krok 4
Umyjcie kapustę włoską (możecie też wykorzystać białą). Wytnijcie trzon. Do zupy będzie potrzebna tylko ćwiartka, resztę możecie wykorzystać później na przykład do zrobienia surówki coleslaw. Poszatkujcie liście. Wrzućcie je do garnka razem podsmażoną cebulką z czosnkiem. Dodajcie odsączoną fasolę oraz rozdrobnione pomidory z puszki. W sezonie, kiedy świeże warzywa są słodkie, miękkie i mięsiste, wykorzystajcie bawole serce lub śliwkowe. Może być też przecier pomidorowy.

Make eat easy krok 5
Doprawcie barszcz ukraiński. Przepis babci z powodzeniem obroni się wyłącznie solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Dodajcie sok z cytryny, dzięki niemu buraki nie stracą koloru. Obierzcie mięso wyjęte wcześniej z wywaru z kości i chrząstek. Rozdrobnijcie je i włóżcie do zupy. Udekorujcie świeżą natką pietruszki. Możecie zaserwować z kleksem kwaśnej śmietany.

Make eat easy



