Reklama

Zupa borowikowa jest niezwykle aromatyczna i intensywna w smaku. Niektórzy uważają ją za królową zup, oczywiście obok rosołu. Można ją podawać z ziemniakami lub makaronem. Najlepsza jest w sezonie grzybowym, ale można ją robić przez cały rok, wtedy wybieramy grzyby mrożone lub suszone. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na zupę borowikową ze świeżych grzybów.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Wywar mięsny: do większego garnka wkładamy mięso, listki laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, zalewamy zimną wodą. Gotujemy przez godzinę, pod przykryciem.

    NatuNaturally

  • krok 2

    Warzywa na zupę: w tym czasie obieramy pietruszkę, marchewkę i seler. Myjemy razem z natką pietruszki. Warzywa kroimy w kostkę, a natkę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, cebulę podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy do niej pozostałe warzywa i smażymy przez 3 minuty, co chwilę mieszamy.

    NatuNaturally

  • krok 3

    Borowiki: oczyszczamy je, kroimy na mniejsze kawałki. Przesmażamy na maśle. Doprawiamy solą do smaku.

    NatuNaturally

  • krok 4

    Gotowanie: z wywaru mięsnego zdejmujemy nalot, dodajemy warzywa i grzyby. Zupę borowikową gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, pod przykryciem. Posypujemy ją natką pietruszki.

    NatuNaturally

Porady:

  • Żeby zrobić bardziej sycącą zupę borowikową, dodajemy do niej ziemniaki lub makaron (łazanki, świderki lub małe muszelki).
  • Trzeba uważać z ilością makaronu, żeby nie zdominował całej zupy. Można ugotować go wcześniej i zalać zupą przed podaniem lub dodać suszony makaron do zupy kilka minut przed zakończeniem gotowania.
  • Do zupy borowikowej odpowiednie będą mniejsze i większe grzyby. Ważne, żeby były zdrowe i świeże. Przed smażeniem trzeba je dokładnie oczyścić. Każdą sztukę myjemy krótko pod bieżącą i zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Borowikową można przygotować na bazie bulionu drobiowego, wołowego lub warzywnego. Wywar można przygotować wcześniej i przechowywać go w słoiczkach w lodówce. Odpowiedni będzie też domowy rosół, który z powodzeniem może pełnić rolę bulionu.
  • Na wyjątkowe okazje przepis na zupę borowikową możemy wzbogacić również o 80 ml białego wina. W ten sposób uzyskamy niepowtarzalny smak.
  • W przepisie używamy piersi z kurczaka, ale można wykorzystać inne części drobiu lub sięgnąć po inny rodzaj mięsa. Trzeba jednak pamiętać o tym, że filet z kurczaka gotuje się najszybciej, więc jeśli dodajemy inne mięso, wydłużamy również czas, nawet do 4 godzin - sprawdzamy miękkość.
  • Zupa ze świeżych grzybów może wydawać się daniem sezonowym, ale można cieszyć się nią także w zimowe dni. Wystarczy zamrozić lub ususzyć grzyby.
  • Zupa borowikowa bez makaronu nadaje się do mrożenia oraz pasteryzacji.
  • Do gotowej zupy możemy dodać zahartowaną śmietanę i posypać ją świeżo zmielonym pieprzem.
  • Z tych samych składników możemy zrobić również krem z borowików. Wystarczy na koniec zblendować całość. Do takiej wersji pasują grzanki, również takie z serem na wierzchu.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama