Reklama

Kremowa zupa brokułowa z wyrazistym serem gorgonzola dolce, chrupiącymi pestkami słonecznika i grzankami czosnkowymi to pomysł na obiad nie tylko na chłodne dni. Zupa brokułowa jest sycąca i pyszna.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wyciskamy przez praskę czosnek, przesmażamy. Wkładamy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, smażymy 2 min.

  • krok 2

    Brokuł myjemy, odcinamy grube części, drobno je kroimy i dodajemy do kurczaka, chwilę podsmażamy. Resztę brokuła dzielimy na różyczki.

  • krok 3

    Kurczaka zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 min. Przyprawiamy solą i pieprzem.

  • krok 4

    Dodajemy różyczki brokuła i gotujemy 5–8 min. Rozlewamy do miseczek, każdą porcję posypujemy pokruszonym serem, pestkami słonecznika (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni) i grzankami.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady:

Zobacz też: zupa kminkowa

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama