
Zupa brokułowa z serem i słonecznikiem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- masło: 30 g
- czosnek: 2 ząbki
- filet z kurczaka: 1 szt.
- brokuły: 1 szt.
- bulion warzywny: 2 l
- pieprz czarny: 3 g
- pieprz czarny: 5 g
- gorgonzola: 150 g
- słonecznik: 60 g
- grzanki czosnkowe: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wyciskamy przez praskę czosnek, przesmażamy. Wkładamy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, smażymy 2 min.
krok 2
Brokuł myjemy, odcinamy grube części, drobno je kroimy i dodajemy do kurczaka, chwilę podsmażamy. Resztę brokuła dzielimy na różyczki.
krok 3
Kurczaka zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 min. Przyprawiamy solą i pieprzem.
krok 4
Dodajemy różyczki brokuła i gotujemy 5–8 min. Rozlewamy do miseczek, każdą porcję posypujemy pokruszonym serem, pestkami słonecznika (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni) i grzankami.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

