Reklama

Intensywny bordowy kolor, czerwona kapusta, buraczki, śliwki i... kwaśne jabłko. Zupa buraczkowa w takiej wersji zaskoczy smakiem, a raz przygotowana wpisze się na listę ulubionych zup.

Składniki:

mała główka czerwonej kapusty
sól, pieprz, sok z cytryny
5 młodych czerwonych buraczków
czerwona cebula
masło
kminek, liść laurowy, majeranek
2 ziarenka ziela angielskiego
kwaśne jabłko
kilka czerwonych śliwek
szklanka soku z buraków
ocet z czerwonego wina

Kroki przygotowania:

Oczyszczoną kapustę cienko szatkujemy, oprószamy solą, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy lekko wygniatając, odstawiamy.
Buraczki obieramy, kroimy w słupki. Cebulę siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy cebulę i dusimy aż zmięknie.
Dokładamy kapustę i buraczki, wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajmy szczyptę kminku, dusimy, aż kapusta zmięknie. Dolewamy litr–półtora gorącej wody, wkładamy liść i ziele, wsypujemy trochę soli i pieprzu, gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Bezpośrednio do zupy ścieramy na grubych oczkach obrane jabłko, wrzucamy pokrojone na cząstki wypestkowane śliwki. Zagotowujemy, wlewamy sok z buraków, przyprawiamy do smaku octem, solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy majerankiem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Reklama

Porady:

Zobacz też: placek ze śliwkami

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama