
Zupa cebulowa z kukurydzą i jajeczną grzanką
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- jajka: 3 szt.
- masło klarowane: 15 g
- mąka: 8 g
- cebula: 6 szt.
- kukurydza: 2 szt.
- szpinak: 300 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
- kumin (kmin rzymski): 3 g
- kurkuma: 5 g
- bulion warzywny: 1 l
- czosnek: 1 ząbek
- bułka: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Rozgrzewamy łyżeczkę masła ghee, wrzucamy cebulę i smażymy tak długo, aż będzie miękka, słodka, delikatna i szklista.
krok 2
Oprószamy mąką i kurkumą, mieszamy, smażymy jeszcze 2 min. Wlewamy bulion, dokładnie mieszamy, gotujemy na niewielkim ogniu ok. 5 min.
krok 3
Z kukurydzy ostrym nożem zdejmujemy ziarenka, razem ze szpinakiem i czosnkiem dajemy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem i kuminem, gotujemy 20 min.
krok 4
W tym czasie robimy grzanki: jajka ubijamy z odrobiną kuminu i soli, zanurzamy kromki, smażymy na złoto z obu stron na reszcie masła ghee.
krok 5
Zupę rozlewamy do kokilek, na wierzchu kładziemy grzankę i dodatkowo sadzone jajko.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

