Przepis na chlebowo-cebulową zupę krem z serem.
Składniki:
30 dag czerstwego pszennego pieczywa
1/2 l tłustego mleka
20 dag półtwardego sera typu appenzeller
3–4 średniej wielkości cebule
kilka gałązek natki pietruszki
4 łyżki masła
1/2 l wywaru warzywnego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Kroki przygotowania:
Pieczywo kroimy w kostkę, zalewamy letnim mlekiem i odstawiamy na 1 godz.
Ser ścieramy, cebule obieramy, kroimy w piórka, natkę siekamy i odkładamy.
W głębokim rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebule i szklimy, mieszając. Dodajemy namoczone pieczywo, ser i ciepły wywar. Mieszając, doprowadzamy do zagotowania, od tego momentu gotujemy jeszcze 3 min.
Przyprawiamy bardzo pikantnie solą, pieprzem i gałką, posypujemy natką. Podajemy z bagietką.
Porady:
Oryginalny appenzeller to szwajcarski ser z krowiego mleka, który dojrzewa min. 3 mies. W zależności od wieku jest łagodny lub pikantny, pachnie ziołami, w smaku jest owocowo-orzechowy. W tym przepisie może go zastąpić właściwie każdy dobrze topliwy ser.
Zobacz też: Zupa cebulowa z kukurydzą i jajeczną grzanką


