
Zupa cytrynowa z ryżem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- woda: 1 l
- włoszczyzna: 250 g
- skrzydełka z kurczaka: 250 g
- cytryna: 1.5 szt.
- ryż: 5 łyżek stołowych
- żółtko: 2 szt.
- śmietanka: 0.5 szklanki
- melisa: 2 gałązki
- sól: 1 szczypta
- pieprz biały: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Włoszczyznę umyj i obierz, następnie pokrój w kostkę. Skrzydełka umyj w zimnej wodzie i włóż do garnka. Dodaj wcześniej przygotowaną włoszczyznę. Zalej warzywa oraz mięso gorącą wodą i gotuj przez około 45 minut na małym ogniu. Po tym czasie odcedź bulion, dodaj do niego wypłukany ryż i dopraw solą. Gotuj do czasu, aż ryż zmięknie. W tym czasie umyj cytryny, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Gdy ryż będzie już miękki, dodaj cytryny do zupy.

krok 2
Wyciśnij sok z pozostałej połowy cytryny. Wymieszaj żółtka ze śmietanką oraz sokiem z cytryny. Ciągle mieszając, wlej śmietanę do zupy, podgrzewaj zupę przez kilka minut, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Dopraw zupę solą oraz białym pierzem. Udekoruj plasterkiem cytryny i listkiem melisy.


