
Zupa fasolowa na słodko, z ryżem i wiśniami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ryż: 120 g
- płatki migdałowe: 30 g
- ekstrakt migdałowy: 3 ml
- masło: 40 g
- mleko: 1 l
- wiśnie: 200 g
- biała fasola: 250 g
- sól: 3 g
- cukier: 60 g
Sposób przygotowania
krok 1
Fasola: namaczamy ją na noc. Odcedzamy, zalewamy czystą, świeżą wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Studzimy, a następnie miksujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, przez najmniejsze oczka.
krok 2
Krem: do fasolowej pulpy dodajemy 3 łyżki cukru, trochę mleka i olejek migdałowy. Ucieramy ją na gładko. Zalewamy wrzącym mlekiem, miksujemy na gładki krem. Dodajemy ugotowany ryż i masło. Doprawiamy solą.
krok 3
Wiśnie: na suchej patelni rozgrzewamy resztę cukru. Wrzucamy osączone, rozmrożone wiśnie i smażymy je przez 5 min.
krok 4
Podanie: zupę rozlewamy do talerzy. Do każdej porcji wkładamy łyżkę ciepłych wiśni. Posypujemy danie pogniecionymi płatkami migdałowymi.
Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania", nr 10/2016

