Reklama

Fasola na słodko?! Tak, jej łagodny smak i kremowa konsystencja świetnie pasuje nie tylko do wytrawnych dań - wypróbuj przepis Agaty Wojdy na zupę fasolową z ryżem i wiśniami.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Fasola: namaczamy ją na noc. Odcedzamy, zalewamy czystą, świeżą wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Studzimy, a następnie miksujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, przez najmniejsze oczka.

  • krok 2

    Krem: do fasolowej pulpy dodajemy 3 łyżki cukru, trochę mleka i olejek migdałowy. Ucieramy ją na gładko. Zalewamy wrzącym mlekiem, miksujemy na gładki krem. Dodajemy ugotowany ryż i masło. Doprawiamy solą.

  • krok 3

    Wiśnie: na suchej patelni rozgrzewamy resztę cukru. Wrzucamy osączone, rozmrożone wiśnie i smażymy je przez 5 min.

  • krok 4

    Podanie: zupę rozlewamy do talerzy. Do każdej porcji wkładamy łyżkę ciepłych wiśni. Posypujemy danie pogniecionymi płatkami migdałowymi.

    Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania", nr 10/2016

Porady:

>>> Jeżeli fasolę planujemy miksować ręcznym blenderem, trzeba to zrobić zaraz po ugotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepła, z odrobiną wody z gotowania.

>>> Fasola bardzo rzadko jest wykorzystywana w daniach na słodko, a szkoda, bo świetnie pasują do niej suszone śliwki, orzechy, miód, kandyzowane skórki cytrusów. Duży piękny Jaś ugotowany z dodatkiem soli, przepołowiony i wymieszany z powyższymi dodatkami jest doskonałym dodatkiem do pieczonego drobiu lub klasycznego śledzia z cebulą!

Zobacz również: zupa botwinkowa z wiśniami

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama