Aromatyczna zup fasolowa z wielkiej fasoli.
Składniki:
350g dużej fasoli dzień wcześniej namoczyc w wodzie
1 mała marchew
3 ziemniaki średnie
mała pietruszka
ok 0,5 kg kości wędzonych
1 mała kośc świeża
przyprawy: ziele angielskie, liśc laurowy, sól, pieprz, vegeta, majeranek
zasmażka:
1 łyżka smalcu (margaryny)
1 łyżka mąki
papryka słodka w proszku
Kroki przygotowania:
Kości umyc, włozyc do garnka, zalac wodą i zagotowac, dodac przyprawy, lisc laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, vegeta. Gotowac az mięso na kościach będzie miekkie. Kości wyjąc. do wywaru dodac fasolę, marchew i pietruszkę. Miękką marchew i pietruszkę wyjąc, fasolę gotowac do miękkości. Gdy fasola będzie miękka dodac ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotowac do miękkości, na koncu dodac marchew i pietruszkę wcześniej wyjętą i startą na tarce. Gotową zupę przyprawic majerankiem. Do zupy dodac zasmażkę. roztopic na patelni 1 łyżkę najlepiej smalcu (margaryny), wymieszac z 1 łyżką mąki, smażyc na złoty kolor, dodac trochę słodkiej papryki. połączyc zupę z zasmażką, chwilę zagotowac.


