Reklama

Pyszna i sycąca zupa fasolowa

Składniki:

ok. 10 dag surowego boczku
2 puszki fasoli białej
1-1,5 papryki czerwonej
3 cebule
3 duże marchewki
2 średnie pietruszki
ok. 4 ząbków czosnku
ok. 100 g koncentratu pomidorowego
ok. ¾ szklanki mleka
kilka łyżeczek mąki pszennej
2 łyżki suszonego lubczyku
1 łyżeczka suszonej bazylii
szczypta majeranku
8 ziel angielskich
4 liście laurowe
papryka słodka/ostra wg uznania
sól, pieprz
opcjonalnie do zupy można dodać ziemniaki, ryż bądź kaszę

Kroki przygotowania:

Boczek pokroić w bardzo drobną kostkę. Wrzucić na patelnię, podsmażać do momentu wytopienia się tłuszczu i natłuszczenia patelni. Następnie pokroić cebulę (w piórka i w grubą kostkę) i dodać do boczku. Podsmażać do czasu jej zmiękczenia. W tym czasie zagotować ok. 3 litry wody. Umyte i obrane marchewkę i pietruszkę, pokroić w kostkę i plastry. Do wody dodać marchewkę i pietruszkę oraz ziela angielskie i liście laurowe. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w grubą kostkę bądź w paski. Można lekko podsmażyć na patelni z boczkiem. Następnie cebulę z boczkiem (ew. z papryką) dodać do gotującej się wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, posypać lubczykiem, mieszać od czasu od czasu. Następnie otworzyć puszki fasoli, odcedzić z zalewy i wsypać do reszty warzyw, dodać również koncentrat pomidorowy. Gotować przez ok. 5 minut mieszając. W mleku z dodatkiem wody rozprowadzić ok. 2-3 łyżeczek mąki, zdjąć zupę z ognia i dodać do niej mleko z mąką. Dokładnie wymieszać, ponownie lekko zagotować, dodać paprykę w proszku. W tym momencie zupa powinna nabrać czerwonobrązowego koloru. Gotować jeszcze chwilę, doprawić do smaku solą, pieprzem. Tuż przed końcem gotowania dodać bazylię, majeranek oraz drobno posiekany czosnek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama