
Forszmak
- woda: 1 l
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 4 szt.
- wołowina: 250 g
- karkówka wieprzowa: 350 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- mąka: 15 g
- olej rzepakowy: 30 g
- boczek wędzony: 250 g
- kiełbasa drobiowa: 400 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 4 ząbki
- czerwona papryka: 250 g
- pieczarki: 200 g
- słodka papryka: 5 g
- papryka ostra: 5 g
- papryka wędzona: 5 g
- majeranek: 5 g
- koncentrat pomidorowy: 45 g
- kiszone ogórki: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Zagotowanie wody na forszmak: wstawiamy ją w dużym garnku. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
krok 2
Przygotowanie mięsa: wołowinę i wieprzowinę myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Posypujemy solą i pieprzem, oprószamy mąką.
krok 3
Obsmażanie mięsa: rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy na nią przygotowane mięso i obsmażamy je w wysokiej temperaturze ze wszystkich stron. Zarumienione mięsne kawałki przekładamy do garnka z wodą.
krok 4
Boczek i kiełbasa: kroimy je na kawałki – wędzony boczek w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Na patelni po smażeniu mięsa, kolejno podsmażamy boczek, a następnie pokrojoną kiełbasę. Obydwa składniki dokładamy do garnka.
krok 5
Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w kostkę. Na tę samą patelnię (po smażeniu mięsa) dolewamy olej i smażymy na niej cebulę przez ok. 10 min, aby była szklista. Obieramy czosnek i kroimy go w plasterki. Dokładamy go na patelnię i mieszamy z cebulą. Smażymy razem przez ok. 2 min i przekładamy do garnka.
krok 6
Kolejne warzywa: paprykę i pieczarki wrzucamy dalej na tę samą patelnię – umyte i pokrojone w kostkę (małych pieczarek nie musicie kroić). Smażymy przez ok. 10 min, po czym przekładamy do garnka.
krok 7
Gotowanie: zupę forszmak mieszamy i gotujemy pod przykryciem jeszcze przez ok. 25 min. Po tym czasie dodajemy przyprawy: słodką, ostrą i wędzoną paprykę oraz majeranek.
krok 8
Ostatnie dodatki: gdy wszystkie składniki w zupie są już miękkie, dodajemy 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego. Ogórki kiszone kroimy w paski i również wrzucamy do zupy. Mieszamy i sprawdzamy, czy jest dobrze doprawiona. W razie potrzeby dosypujemy sól i pieprz.

